Kvůli zakázkám na Homolce jde sedm lidí k soudu

9. 4. 2015 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zástupce obžaloval sedm lidí za manipulaci se zakázkami v pražské Nemocnici Na Homolce. Podle Zdeňka Matuly z Vrchního státního zastupitelství v Praze jde o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Matula jména obžalovaných nekomentoval.


Nejpřísnější trest hrozí za uplácení dvěma z nich, a to pět až 12 let vězení. Obžalobu poslal Městskému soudu v Praze.

Podle serveru Lidovky.cz je mezi obžalovanými i bývalý ředitel Vladimír Dbalý, který byl minulý týden propustěn z vazby po složení půlmilionové kauce.

„Konkrétně se jedná o digitalizaci chorobopisů, kdy je škoda vyčíslena na 57 milionů korun. Tohoto trestného jednání se mělo dopustit šest obviněných, kteří jednali jako členové organizované skupiny. Další jednání se vztahuje k nákupu Leksellova gama nože. Tam mělo dojít k předání úplatku ve výši 5,5 milionu korun. V tomto případě byla podaná obžaloba na tři osoby,“ řekla Lidovkám.cz šéfka Vrchnícho státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová, jejíž podřízení na případu pracují.

Prali peníze, sjednávali výhodu

Dbalý spolu s dalšími šesti lidmi čelí obvinění kvůli zakázce na digitalizaci chorobopisů. Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly prali špinavé peníze a sjednávali výhodu při zadání veřejné zakázky. Celková škoda dosáhla 57 milionů korun, přičemž 53 milionů mělo skončit jako neoprávněný prospěch u obviněných.

Mezi nimi je kromě Dbalého i jeho někdejší náměstek Michal Toběrný, bývalý ředitel dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical Petr Kutil, vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek, dále Josef Veselý a Tomáš Kadlec, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na chorobopisy na další účty.

Přes 44 milionů korun. Takový byl rozdíl mezi pořizovací cenou gama nože pro Nemocnici Na Homolce a sumou, za kterou jej pořídila dodavatelská společnost Transkontakt – Medical s.r.o. Vyplynulo to ze sdělení obvinění Dbalému, Toběrnému a zástupci dodavatelské firmy Jozefu Kalavskému.

Svým jednáním způsobili nemocnici Na Homolce škodu ve výši 5 664 165 korun, odpovídající výši, o kterou mohla být sjednaná kupní cena nižší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?