Kvůli zbytečným operacím uložil britský soud lékaři 15 let vězení

2. 6. 2017 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Za ublížení na zdraví ve dvaceti případech poslal soud v Británii na patnáct let do vězení lékaře, který prováděl pacientům operace prsou na základě smyšlených či přehnaných diagnóz. Informovala o tom agentura Reuters.


Devětapadesátiletý lékař Ian Paterson nejméně dvacítce svých pacientů a pacientek, které ošetřoval na soukromé klinice v letech 1997 až 2011, tvrdil, že jim hrozí onemocnění rakovinou prsu, a musí proto na operaci. U řady z nich to sice byla pravda, operace ale podle znalců nebyla nutná. Část pacientů dokonce rakovinou ohrožená vůbec nebyla.

Lékař odebral řadě lidí části zdravé tkáně a některým provedl takzvanou mastektomii, tedy odstranění celých prsních žláz, ačkoli to z medicínského hlediska nebylo vůbec nutné. Motiv jeho počínání není jasný. Podle soudu mu ale mohlo jít i o zisk.

Britský zdravotnický úřad NHS už vyplatil stovkám Patersonových obětí celkem téměř deset milionů liber odškodného (302 milionů Kč). Podle britských médií se v současnosti chystá na lékaře podat žalobu dalších asi 600 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?