Kvůli zdravotnictví může být i generální stávka

9. 11. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory včera otevřely v souboji s vládou úplně novou frontu: začaly tvrdě kritizovat velkou zdravotnickou reformu, kterou od začátku roku 2012 připravuje ministr Leoš Heger.


Kvůli reformě zdravotnictví přitom odboráři hrozí ještě větší stávkou, než jakou kvůli snížení objemu platů veřejných zaměstnanců a změnám v tarifních tabulkách chystají na 8. prosince. Začínají dokonce mluvit i o vyhlášení vůbec první generální stávky od prosince 1989.

"Omezí se přístup k péči"

Až dosud přitom odboroví bossové hrozili generální stávkou jen v případě, že vláda uzákoní výpověď bez udání důvodů nebo neomezené řetězení smluv na dobu určitou.

„Chceme kvůli zdravotnictví svolat mimořádné zasedání vlády, odborů a zaměstnavatelů, protože si myslíme, že takto pojatá reforma zdravotnictví je pro občany nebezpečná. Pokud s námi nebude ochotna vláda jednat, přistoupíme k dalším akcím. Může to být demonstrace, stávka a může to být i generální stávka,“ pohrozil včera vládě šéf velmi vlivného Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Odborářům se na připravované reformě zdravotnictví ze všeho nejvíc nelíbí, že do ní ministr Heger napsal, že pojišťovny budou platit jen tu péči, která je při dosažení stejných léčebných výsledků nejlevnější. Odbory tvrdí, že to přinese nekontrolované zvýšení spoluúčasti pacientů, která mnoha lidem znemožní přístup ke zdravotní péči.

„Pan ministr Heger říká, že by si měli pacienti do budoucna na péči velmi významně připlácet. Mluví se například o tom, že by si pacienti měli platit všechny laparoskopické operace. Tato myšlenka je naprosto scestná a vrátila by naše zdravotnictví o 20 let zpátky,“ zlobí se místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Heger: Nemáte se čeho bát

Premiér Petr Nečas včera odborářům jednoznačně vzkázal, že je s nimi vláda ochotná o všech důležitých reformách jednat. A ministr zdravotnictví Leoš Heger odbory ubezpečuje, že něco takového, jako je třeba zpoplatnění laparoskopických operací žlučníku nebo slepého střeva, vůbec nechystá.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?