Kyjovská nemocnice potřebuje opravu gynekologického oddělení

20. 2. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Kyjovská nemocnice potřebuje podle ředitele Petra Svobody opravu gynekologického oddělení. Budova je přes 60 let stará, hrozí, že vypadnou okna a sály jsou ve špatném stavu, řekl ČTK Svoboda. Nemocnici se podařilo získat dotaci 11 milionů korun z EU určenou na zateplení pavilonu, dalších 22 milionů musí přidat krajský úřad jako zřizovatel.


Nemocnice si zároveň nechá vypracovat studii na kompletní rekonstrukci. Podle Svobody by vyšla odhadem na 100 milionů korun.

„Po opravě chirurgie a interny zůstává gynekologický pavilon v nejhorším stavu v areálu nemocnice. Dostali jsme dotaci na zateplení a výměnu omítek a oken,“ řekl Svoboda. „Hrozí, že vypadnou okna, a sály jsou použitelné jen s přimhouřením obou očí. Občas se stane, že do porodního sálu a jeho okolí například nedoteče voda,“ popsal problémy ředitel.

S alespoň částečnou rekonstrukcí gynekologie a porodnice by se mělo začít letos. Podle ředitele záleží na tom, kdy se podaří získat peníze. „Investice do zateplení se nám vrátí v příštích letech,“ podotkl Svoboda. Problémy s vodou by se podle něj daly řešit dílčími úpravami, ale budova si podle něj zaslouží celkovou rekonstrukci. Datum jejího zahájení ale zatím není možné určit.

S opravou gynekologického pavilonu souvisí také přesunutí rehabilitačního oddělení a oddělení následné péče z Veselí nad Moravou do areálu v Kyjově. „Je to dost daleko, jezdí tam naši lékaři, i pacienti se tam musí převážet, a stává se, že tam moc nechtějí. Je racionální, aby tato oddělení byla přímo v areálu nemocnice,“ řekl Svoboda. Nyní na to nejsou prostory, vzniknout by měly právě rekonstrukcí gynekologického pavilonu.

Kyjovskou nemocnici tvoří množství pavilonů rozesetých v areálu. Většina z nich je staršího data. Velkou opravou prošla v minulosti chirurgie a nyní byla dokončena také rekonstrukce interny. Ředitel plánuje ještě vylepšit hlavní vjezd do nemocnice, nyní musí totiž řidiči přejíždět přes ocelové pláty, které kryji kolektory tepla a odpadu. Mělo by to vyjít na tři až čtyři miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?