Kyjovská nemocnice zlepšila hospodaření, úspory však mají kritiky

17. 8. 2011 6:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Kyjovská nemocnice, která dřív patřila k nejztrátovějším pod správou Jihomoravského kraje, letos výrazně zlepšila hospodaření. Zatímco loni v lednu až červenci skončily její účty desetimilionovou ztrátou, letos ve stejném období téměř čtyřmi miliony korun v plusu.


Nemocnice o výsledcích informovala v tiskové zprávě. Úsporný režim zavedl nový ředitel Josef Pejchl. Má však své kritiky.

Postup nového vedení v médiích kritizoval primář dětského oddělení Jan Trubačík. Podle něj je práce současných manažerů motivovaná cílem „ušetřit finanční prostředky bez ohledu na ničení hodnot, které jsme tady společně vytvořili“. Trubačík to napsal v e-mailu kolegům, z nějž citoval Hodonínský deník.

V souvislosti s ředitelem Trubačík psal o údajném arogantním chování a despotické zvůli, jíž šéf traumatizuje zaměstnance. „Což se dříve nebo později může promítnout do jejich práce a dotknout pacientů,“ uvedl.

Ředitel označil Trubačíkova tvrzení za nepravdivá, chce se prý proti nim bránit soudně. V prohlášení pro média naopak přešel do protiútoku - uvedl, že na Trubačíkově oddělení se údajně podezřele překračují limity pro předepisování léků a meziročně objem receptů vzrostl o 22 procent. „Jeho oddělení má od začátku roku ztrátu 1,3 milionu korun, která je jedna z nejvyšších v historii oddělení,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Zdechovský.

Letošní hospodářské výsledky budou podle Zdechovského ve skutečnosti horší, než jaký je výsledek za leden až červenec, protože do nich bude třeba započítat dosud nevyúčtované náklady na rekonstrukci operačních sálů. Činí 1,7 milionu korun. I po jejich započítání by však letošní výsledek za leden až červenec činil plus dva miliony korun, tedy o 12,3 milionu korun víc než loni.

Nemocnice chce v příštích měsících investovat - plánuje například zřídit v době pohotovosti centrální příjem pacientů. Mělo by to prý lidem usnadnit přístup k lékařské péči a orientaci. Investice chce nemocnice hradit z peněz, které získala formou dotace od Jihomoravského kraje na jiné záměry. Část peněz se však podařilo ušetřit díky lepší ceně dané výběrovým řízením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?