Laboratoř v nemocnici v Českých Budějovicích má akreditaci kvality

13. 3. 2013 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrální laboratoř českobudějovické nemocnice obdržela akreditaci potvrzující kvalitu a způsobilost pracoviště. Zařízení, které je rok a půl v provozu po rozsáhlé rekonstrukci za 57 milionů korun, obdrželo nejvyšší možnou tuzemskou akreditaci tohoto druhu v polovině února. ČTK o tom informoval ředitel Úseku laboratorních oborů Nemocnice České Budějovice Miroslav Verner. Akreditaci uděluje Český insitut pro akreditaci.


„Celá akreditace má dvě úrovně. Jedna prověřuje kvalitu a řízení laboratoří. Druhá posuzuje jednotlivé metody, jestli jsou postaveny v souladu s doporučeními výrobců a odborných společností a jak je laboratoř schopna uspět v systémech externího hodnocení kvality,“ uvedl Verner. Akreditace platí dva roky, po uplynutí této doby o ní musí pracoviště znovu zažádat a splnit potřebné podmínky.

Podle Vernera se mimo jiné potvrdilo, že se českobudějovické nemocniční laboratoře technologicky řadí mezi nejvyspělejší v České republice. Vysoká míra standardizace laboratorních procesů a snížení podílu lidského faktoru, tedy i chybovosti, znamená větší přesnost a rychlost výsledků. „Pro různá vyšetření je nyní možné odebírat menší množství biologického materiálu, čímž jsme mnohem šetrnější k pacientům,“ řekl Verner.

Součástí centrálních laboratoří jsou laboratoře klinické chemie, hematologie, imunologie, molekulární biologie a genetiky, bakteriologie, virologie, parazitologie a mykologie a ambulance lékařské genetiky. Českobudějovická nemocnice patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?