Lanškroun chystá vlastní projekt výstavby polikliniky

28. 7. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Na konci srpna by měla lanškrounská radnice vědět, zda se bude moci pustit do projektu přestavby staré polikliniky. Původní objekt už nevyhovuje zdravotnických účelům, dosavadní plány soukromých investorů na výstavbu nové budovy však selhaly. Město dostalo petici podepsanou asi 2000 lidmi, kteří si přejí, aby poliklinika ve středu města zůstala, řekl ČTK místostarosta Bohumil Bernášek (ČSSD).


Radnice se rozhodla objekt rekonstruovat. Má zpracovanou objemovou studii, která počítá s dvojnásobnými prostorami. Postavit by se měl nový trakt, poté by se stará budova zdemolovala a dostavěl by se přední trakt.

„V současné době se řeší vyjádření památkářů ke změně vzhledu budovy. Připravujeme také smlouvy o budoucích nájemních smlouvách s lékaři,“ uvedl Bernášek. Podle něj se někteří starší lékaři obávají závazku na nájem prostor na delší dobu. Nyní lékaři v poliklinice platí za metr čtvereční 660 korun, v nových ordinacích by to byl zhruba dvojnásobek.

Radnice by si na přestavbu odhadem za 70 milionů korun vzala úvěr. Ten by se poté splácel z nájmů za ordinace.

Budova polikliniky pochází z konce 19. století a původně v ní byla banka. Před časem se město vrátilo k myšlence, že objekt opraví. Podle odborníků je ale v tak špatném stavu, že by rekonstrukce stála 90 milionů korun. Navíc omezení provozu ambulancí by bylo náročné pro pacienty i lékaře.

Dva investoři, kteří v předchozích letech plánovali postavit pro ordinace nový objekt, od svých záměrů upustili. V roce 2010 představila společnost Vektor Invest plán postavit středisko naproti nynější poliklinice. Po čtyřech letech investor své plány zrušil a nechal si vrátit více než milion korun za pozemky. Patrový objekt by stínil ostatním bytovým domům a lékaři navíc odmítli vysoké nájmy.

Později zastupitelé souhlasili s prodejem pozemků po bývalé tržnici ve středu města. Společnost Energetik 2 místního podnikatele Pavla Formánka však letos v únoru oznámila, že polikliniku stavět nebude. Opět se nedohodl s lékaři, kteří by budovu měli využívat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?