Lanškroun pokračuje v přípravě výstavby nové polikliniky

11. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lanškroun pokračuje v přípravě výstavby nové polikliniky. Původní objekt v ulici Svatopluka Čecha už nevyhovuje zdravotnických účelům a je ve velmi špatném stavu, dosavadní plány soukromých investorů na vybudování jiného však selhaly.


Památkáři nyní schválili objemovou studii, kterou si město nechalo zpracovat, uvedla Jana Frühaufová z kanceláře starosty a tajemníka. Budova stojí v městské památkové zóně.

Projekt počítá s přestavbou ve dvou etapách tak, aby dopady na provoz byly co nejmenší. Nejdříve by se měla zbourat dvě zadní křídla současné budovy. Na vzniklém prostoru bude postaven zadní trakt nového objektu, do kterého se přesunou zdravotnická pracoviště. V druhé etapě bude odstraněna současná budova a postavena nová. Je koncipována jako třípodlažní, v suterénu jsou navržena parkovací stání. Konkrétní rozvržení jednotlivých pater zatím nemá definitivní podobu.

Autoři objemové studie museli svůj návrh několikrát upravovat. Památkáři trvali mimo jiné na zpracování archivního průzkumu, tedy rešerše pro stanovení historické a architektonické hodnoty současné budovy. Požadovali také tradiční valbové střechy namísto ploché, snížení celkové výšky zejména zadního traktu budovy či využití možnosti výškového členění fasády.

Rešerše mimo jiné prokázala, že zástavba na místě současné polikliniky existovala již v 17. století, dům byl v archivech uváděn jako měšťanský s právem vařit si pivo pro vlastní potřebu, k domu náležela i zahrada. V roce 1881 ho majitel přestavěl do současných rozměrů, v prostorách sídlila banka. Větší stavební úpravy, které daly poliklinice současnou podobou, byly provedeny v roce 1936 při renovaci fasády.

Radnice bude ještě jednat o budoucích nájemních smlouvách s lékaři. Nyní v poliklinice platí za metr čtvereční 660 korun, v nových ordinacích by to mohl být dvojnásobek.

Lanškroun by si na přestavbu odhadem za 70 milionů korun vzal úvěr, který by poté splácel z nájmů za ordinace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?