Laparoskopické operace dělají chirurgové FN Plzeň nově ve 3D

21. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přesnější a u většiny výkonů i rychlejší operaci mohou nyní díky novému vybavení dělat chirurgové plzeňské fakultní nemocnice (FN). Od začátku roku jim slouží 3D laparoskop, který operatérovi poskytne nesrovnatelně lepší prostorové zobrazení operovaného místa, než umožňovala dvojrozměrná zobrazovací technika.


S přístrojem budou chirurgové operovat zejména žlučník, střeva v oblasti konečníku a tlustého střeva, kýlu či játra, včetně odstraňování rakovinných ložisek. Trojrozměrný přístroj za 3,5 milionu korun získala nemocnice jako sponzorský dar od plzeňské firmy, řekl dnes novinářům při přímém přenosu 3D operace žlučníku přednosta kliniky Vladislav Třeška.

Operací žlučníku provádějí chirurgové fakultní nemocnice ročně 300 až 350, až 96 procent výkonů dělají laparoskopicky. Díky novému přístroji chce klinika podle Třešky nahradit všechny operace s dvojrozměrným přístrojem modernějším prostorovým zobrazením. „Obraz je v nejvyšší HD kvalitě. Hlavní výhoda je, že se orientujete přímo v prostoru. Chirurg je vzatý přímo do prostoru dutiny břišní. 3D je pozice pro operatéra nesmírně výhodná, urychluje vlastní výkon a samozřejmě velmi zvýhodňuje pacienta, protože pacient po této technice stůně daleko lépe,“ řekl Třeška.

Dnes operovaný pacient, muž ve věku kolem 45 let, absolvoval odstranění žlučníku asi za půl hodiny. Pacient neměl žlučník postižen předchozími záněty, které způsobují komplikované srůsty a ztěžují práci operatéra. Podle Třešky ale až 60 procent pacientů indikovaných k operaci žlučníku přichází po prodělání zánětů a se srůsty. Chirurgové díky moderním zobrazovacím metodám a sono vyšetření už před operací zhruba na 90 procent přesně vědí, jak vypadá operovaný orgán a jeho okolí. Lékař, který dnes zákrok dělal, držel v ruce laparoskopické nástroje a průběh operace sledoval s 3D brýlemi na obrazovce ve výrazném zvětšení. „Cévy, které na obrazovce vypadají, že mají přes centimetr, jsou ve skutečnosti třeba milimetr široké. Ve skutečnosti je to velmi jemná hodinářská práce. Díky 3D přístroji lékař vidí více detailů a hlavně vnímá hloubku,“ řekl Třeška.

Při operaci lékař bez komplikací odebral pacientovi žlučník, operační přístroje zároveň hned elektricky „zatavovaly“ lokální krvácení. Ve žlučníku měl muž asi 20 kamínků o velikosti od půl do jednoho centimetru. Pacientů s touto diagnózou přibývá. Může za to zejména nezdravý životní styl i genetické předpoklady. Díky neinvazivní laparoskopické operaci, u které se vyskytují komplikace asi jen u tří procent pacientů, půjde muž domů nejspíš následující den. U stejné operace při otevření dutiny břišní by v nemocnici ležel týden a i následná rekonvalescence by byla delší a obtížnější, řekl Třeška.

Přístroj, první svého druhu v kraji, bude v Plzni plně vytížen několik hodin denně. „Potřebovali bychom ještě minimálně dva,“ dodal Třeška. Chirurgická klinika FN Plzeň loni provedla při 39 lékařích 4800 operací, z toho 1020 laparoskopických.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?