Laryngitida trápí hlavně malé děti, které mají úzké dýchací cesty. Doprovází ji štěkavý kašel

12. 4. 2023 7:30
1 nový názor

Laryngitida patří mezi onemocnění, která trápí především malé děti. Postihuje hlasivky a horní dýchací cesty, přičemž jedním z hlavních projevů je suchý dráždivý kašel. Většinou probíhá bez závažnějších komplikací, v některých případech ovšem může pacienta ohrozit na životě. To platí hlavně u kojenců a dětí mladších 6 let, které mají dýchací cesty velice úzké.

Co je laryngitida?

Laryngitida je infekční onemocnění hrtanu a hlasivek, které nejčastěji vzniká v důsledku virové infekce horních cest dýchacích. Dnes sice patří mezi poměrně běžné choroby, ale její průběh může být dost dramatický a v některých případech může končit fatálně. Riziko představuje zejména pro malé pacienty, kteří se kvůli otokům dýchacích cest mohou začít dusit.

V našich končinách se laryngitida označuje většinou jako zánět hrtanu. Toto onemocnění totiž postihuje především hrtan (latinsky larynx), což je trubice vyztužená chrupavkami, kterou během nadechování prochází vzduch směrem do průdušnice a dále do plic. Nachází se zde ovšem i hlasivky, jejichž rozkmitání vytváří zvuk, který je základem lidské řeči.

Hrtan je tedy důležitý především z pohledu dýchání a tvorby hlasu. Pokud jej ovšem postihne infekce, dojde k jeho poškození nebo jej člověk příliš namáhá, může se na místě rozvinout zánět, jenž tyto funkce výrazně omezuje. U pacienta se zároveň objevuje řada nepříjemných příznaků, kam patří chrapot, bolest v krku, štěkavý kašel, ztížené polykání, otoky nebo třeba ztráta hlasu. [1, 2, 34]

Druhy laryngitidy

V závislosti na délce trvání a původci obtíží lékaři rozlišují dva druhy laryngitidy:

  • akutní laryngitida – krátkodobá, netrvá déle než tři týdny, nástup potíží je náhlý a rychlý, odezní po odstranění příčiny,
  • chronická laryngitida – dlouhodobá, může trvat i několik měsíců, způsobují ji chronické infekce, vdechování kouře a chemických látek, poranění hlasivek či jiná závažná onemocnění. [56]

Laryngitida: příznaky

První projevy laryngitidy bývají poměrně nenápadné. Přes den může pacienta trápit mírný chrapot a příznaky počínajícího nachlazení, případně může být i zcela bez obtíží. Nejvýraznějším projevem zánětu hrtanu je takzvaný štěkavý kašel, který se objevuje zpravidla večer po ulehnutí do postele. Zvuk, který nemocný při kašlání vydává, může připomínat kokrhání kohouta, proto ho můžete znát i pod označením kokrhavý kašel. Podráždění hlasivek a sliznice hrtanu přitom způsobuje celou řadu dalších potíží:

Laryngitida u dětí

Dětská laryngitida mívá daleko dramatičtější průběh v porovnání s problémy, které trápí dospělé. U malých dětí totiž způsobuje daleko závažnější otok hrtanu, kdy se vnitřní prostor zmenší až o 70 procent (u dospělých cca o 20 procent). Čím je dítě menší, tím bývají příznaky dušnosti závažnější.

Dítě zpočátku pociťuje jen mírně obtíže poukazující na lehkou respirační infekci, ale večer po ulehnutí na lůžko začne pociťovat potíže s dýcháním. Dítě lapá po dechu, sípe a objevuje se štěkavý kašel. Záchvat kašle může rodiče opravdu hodně vyděsit. Bývá provázen dušností, chrapotem i ztrátou hlasu. Většina dětí je pak bledá, neklidná a schvácená. Navíc mají tendenci plakat, což ještě zhoršuje otok hrtanu. Proto je zásadní ratolest co nejdříve uklidnit.

Při výrazném zúžení hrtanu není organismus schopen efektivně okysličovat cílové tkáně. Poznáte to podle:

  • zvýšené tepové frekvence,
  • stahování svalů krku a hrudníku,
  • zmodrání rtů a ušních boltců.

V takovém případě neváhejte a okamžitě volejte záchranku. Pokud to nebudete řešit, dítě se může udusit. [10, 11, 12, 13]

Laryngitida u dospělých

Průběh onemocnění bývá u dospělých výrazně mírnější než u dětí. Otok hrtanu totiž není tak výrazný, aby způsoboval dušnost. Na první pohled tak může laryngitida vypadat jako běžné nachlazení nebo chřipka. Dospělí pacienti si v naprosté většině případů vystačí s domácí léčbou. Jejich dýchací cesty jsou totiž dostatečně prostorné, takže nehrozí dušení. Pozor by si ale měli dát alergici, protože jejich sliznice jsou náchylnější k otokům.

Laryngitida se častěji objevuje u lidí, kteří namáhají své dýchací cesty fyzikálními a chemickými faktory. Týká se to:

  • zpěváků,
  • profesionálních řečníků,
  • učitelů a přednášejících,
  • osob pracujících v prašném prostředí,
  • osob, které pracují s těkavými chemikáliemi,
  • kuřáků,
  • alkoholiků,
  • uživatelů drog. [14, 15, 16]
Faryngitida patří mezi běžná onemocnění horních dýchacích cest. Léčba bývá symptomatická
Přečtěte si také:

Faryngitida patří mezi běžná onemocnění horních dýchacích cest. Léčba bývá symptomatická

Laryngitida: léčba

Při záchvatech akutní laryngitidy, které trápí především malé děti, musí rodiče zachovat klid. Na první pohled to sice může vypadat opravdu hrozivě, ale panikou dítěti ještě více uškodíte. Otok hrtanu se dá zmírnit inhalací chladného vzduchu. Dítě posaďte k otevřenému oknu, kterým bude proudit chladivý noční vzduch, nebo ho na chvíli postavte před otevřenou lednici. Snažte se ho uklidnit a vysvětlit mu, že nemá plakat.

Pokud se jeho stav rychle nezlepší (nebo se dokonce zhoršuje), je nutné zavolat rychlou záchrannou službu. To samé platí, pokud se objeví štěkavý kašel u kojence.

U dospělých probíhá laryngitida mnohem mírněji, takže si obvykle poradí i bez lékaře. Domácí léčba laryngitidy u dospělých spočívá v mírnění klinických příznaků. Většině pacientů stačí klidový režim a dočasný odpočinek pro hlasivky. To znamená zbytečně se nenamáhat, nemluvit (i šeptání je pro hlasivky zátěž) a užívat léky na snížení teploty, pokud je to třeba.

K tlumení dráždivého kašle lze užívat antitusika, což jsou léky tlumící suchý kašel. Od bolesti v krku mohou ulevit cucavé pastilky s islandským lišejníkem, šalvějí nebo mátou.

U malých pacientů byste měli léky vybírat vždy až po konzultaci s pediatrem nebo lékárníkem. Některé léky, jako je například kyselina acetylsalicylová, se dětem totiž nesmí podávat. Mohou vyvolat Reyův syndrom, což je mimořádně závažná komplikace.

Laryngitida: bylinky a babské rady

Při laryngitidě mohou pomoct i některé osvědčené rady, které využívaly naše babičky:

  • zvlhčování vzduchu v místnosti – pokud nemáte zvlhčovač vzduchu, stačí rozvěsit mokré ručníky či prostěradla,
  • pití lipového čaje,
  • pití minerálních vod – nejlepší je Vincentka,
  • inhalace éterických olejů – pomáhají hlavně eukalyptus, mandarinka a levandule. [17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, nhs.uk, webmd.com, houstonent.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com, health.harvard.edu, healthychildren.org, vinmec.com, myhealth.alberta.ca, aafp.org, cpzp.cz, rozhlas.cz, stefajir.cz, sancedetem.cz

Laryngitida – rozcestník

  • Našli jste v článku chybu?