Tradiční italská pochoutka se dnes připravuje na mnoho způsobů. Takže kromě klasických lasagní alla Bolognese můžete narazit na varianty se špenátem, cuketou, lososem, houbami a dalšími dobrotami. Oblíbený pokrm komiksového kocoura Garfielda, který udělal pro pekáč lasagní prakticky cokoliv, si můžete připravit sami doma. Není to až tak náročné, ale podstatné je, abyste použili kvalitní suroviny.
Co se dozvíte v článku
Lasagne recept alla Bolognese
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa,
- 250 g krájených rajčat v konzervě,
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku,
- 1 středně velká cibule,
- 1 polévková lžíce olivového oleje,
- 1–2 stroužky česneku,
- 4 polévkové lžíce červeného vína,
- bazalka,
- oregano,
- sůl,
- černý mletý pepř,
- 50 g másla,
- 50 g hladké mouky,
- 500 ml plnotučného mléka,
- 125 g parmezánu,
- špetka muškátového oříšku,
- bílý mletý pepř,
- 2 bobkové listy,
- 12 plátků čerstvých nebo sušených těstovin lasagne.
Postup
- Nejprve si připravte základ na boloňskou omáčku. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte ji na rozehřátém olivovém oleji. K nazlátlé cibulce přidejte prolisovaný česnek a mleté maso. Až bude maso opečené, pokračujte v přidávání surovin.
- Vmíchejte do směsi rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, oregano, sůl a černý mletý pepř. Omáčku přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen a nechte směs probublávat 20–25 minut, aby se všechny chutě dokonale propojily.
- Druhým krokem bude příprava bešamelu. Na pánvi rozpusťte máslo, zasypejte ho moukou, promíchejte a nechte lehce zezlátnout. Stačí jen jedna minuta, aby se jíška nespálila.
- Poté ji zalijte mlékem, osolte, přidejte bílý mletý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a bobkový list. Omáčku míchejte metličkou, aby v ní nebyly hrudky, a za stálého míchání ji přiveďte k varu.
- Bešamelová omáčka musí být hustá a hutná, takže je potřeba pak plamen zmírnit a chvilku ji vařit, aby se odpařila přebytečná voda. Nespěchejte, může to trvat klidně 15 minut.
- Zároveň nezapomeňte bešamel stále míchat metličkou. Z uvařené bešamelové omáčky následně vyndejte bobkový list. Stáhněte ji z plamene a nechte vychladnout.
- Konečně se můžete pustit do sestavení lasagní. Pokud máte sušené plátky těstovin, uvařte je v osolené vodě podle návodu. U čerstvých těstovin se tímto krokem nemusíte zdržovat. Připravte si zapékací mísu nebo pekáč a začněte vrstvit suroviny.
- Na dno přijdou nejprve plátky těstovin, na ně boloňská omáčka a nakonec bešamel. Pokračujte, dokud vám nezbydou poslední plátky těstovin. Ty rozložte na vrch, zalijte je zbytkem bešamelu a posypte nastrouhaným parmezánem.
- Pekáč s těstovinami vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30 minut. Hotové lasagne by měly být na povrchu krásně zlatavé a křupavé. Jednotlivé porce na talíři pak ještě můžete posypat trochou sýra.
Odkud se vzaly lasagne?
Staří Římané jedli něco podobného jako lasagne. Tento pokrm se nazýval „lasana“, což je latinský výraz pro hrnec. Skládal se z vrstev masa, které se uvařilo jako ragú, a plátků těsta.
Pokrmy připomínající lasagne se hojně připravovaly také ve středověké Itálii. Tehdy ale nebyla dostupná rajčata, která dnes v lasagních nesmí chybět. Těstoviny se prokládaly sýrem, někdy se přidávalo i koření.
První písemná zmínka o lasagních pochází z neapolské oblasti. Lasagne recept nazvaný jako „lasagne di monache stufate, mozzarella e cacio“ se od moderních lasagní lišil. Základ pokrmu tvořily těstoviny prokládané různými druhy sýra.
S touto verzí lasagní se můžete v Itálii setkat i dnes – tradičně se podává během karnevalu. Tzv. lasagne di Carnevale se plní klobásami, malými masovými kuličkami, plátky vařených vajec, ricottou, mozzarellou a neapolským ragú.
Jakým lasagním dáváte přednost?
Každý italský region má svou vlastní verzi
U lasagní se dá říct, že platí pořekadlo „sto lidí, sto chutí“. Pokud se rozhodnete procestovat Itálii, setkáte se s tím, že v každém italském regionu se lasagne připravují trochu jinak. Souvisí to s tím, jaké suroviny jsou v dané oblasti nejvíce používané.
Populární klasikou, kterou si můžete připravit podle receptu uvedeného výše, jsou lasagne alla Bolognese z oblasti Emilia-Romagna. Zajímavé je, že se zde těstoviny barví špenátem, aby získaly zajímavou zelenou barvu.
Ostrované ze Sicílie zase dávají přednost lasagním s rajčatovou omáčkou, sýrem ricotta a lilky. Do pokrmu se někdy přidávají i klobásy, salámy a plátky vařených vajec. V Benátkách se lasagne plní regionálními surovinami, jako jsou ryby, artyčoky, špenát a jiné druhy zeleniny. Oproti klasickým lasagním jsou tak trochu lehčí.
Pokud se vydáte do horských regionů, můžete se setkat s výživnějšími a tučnějšími variantami lasagní, ve kterých převládají maso, klobásy, tučné sýry, regionální ovčí sýry, bešamel a další vydatné pochoutky.
Vegetariánské lasagne s cuketou a lilkem
Ingredience
- 1 větší lilek,
- 2 malé cukety,
- 400 g krájených rajčat v konzervě,
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku,
- 1 červená cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 1 lžíce olivového oleje,
- bazalka,
- oregano,
- sůl,
- černý mletý pepř,
- 50 g másla,
- 50 g hladké mouky,
- 500 ml plnotučného mléka,
- 125 g parmezánu,
- špetka muškátového oříšku,
- bílý mletý pepř,
- 12 plátků čerstvých nebo sušených těstovin lasagne.
Postup
- Nejprve cukety a lilek omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky nebo kolečka. Osolte je a nechte chvilku „vypotit“. Je to důležité hlavně u lilku, který se tímto procesem zbaví nejen přebytečné vody, ale i nežádoucí hořkosti.
- Zeleninu pak zlehka opečte na pánvi nebo ogrilujte s trochou olivového oleje. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a společně s prolisovaným česnekem ji opečte dozlatova na olivovém oleji.
- Poté přidejte rajčata z plechovky, rajčatový protlak, bazalku, oregano, sůl a černý mletý pepř. Omáčku vařte do zhoustnutí asi 20 minut.
- Podobně jako v základním masovém receptu ještě zbývá uvařit bešamel. Na pánvi rozehřejte máslo, smíchejte ho s moukou a nechte zezlátnout.
- Do jíšky postupně přilévejte mléko a míchejte metličkou, abyste předešli vzniku hrudek. Za stálého míchání přiveďte k varu, osolte, přidejte bílý pepř a muškátový oříšek. Bešamel vařte do zhoustnutí a poté odstavte z plamene.
- Připravené suroviny pak začněte vrstvit do pekáčku. Jako první bude vrstva těstovin, dále rajčatová omáčka a bešamel. Opakujte, dokud se nedostanete k horní vrstvě těstovin.
- Zalijte je zbytkem bešamelové omáčky, posypte nastrouhaným sýrem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35–40 minut.

Zdroje: irozhlas.cz, nationalgeographic.com, tastingtable.com, allrecipes.com