Lázně jsou bez práce, pacientů ubývá

24. 1. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Lázně v Jáchymově musely vůbec poprvé úplně zavřít několik léčebných domů. O práci už přišly desítky lidí. Je to kvůli klesajícímu počtu pacientů. Poslední tři měsíce se na tom výrazně podepsala nová vyhláška ministerstva zdravotnictví.


Zpřísnila pravidla pobytů hrazených pojišťovnou. Kdy lázně domy znovu otevřou, zatím není vůbec jasné.

Marek ŠTĚTINA, redaktor:

Vypuštěné bazény, prázdná rehabilitační lůžka nebo jídelní stoly bez hostů. Tak to vypadá od začátku roku v léčebném centru CIRIE v Jáchymově. Lázeňská společnost tu vůbec poprvé musela zavřít komplex 6 domů.

Jan VAŇKOVÁ, obchodní ředitelka, Léčebné lázně Jáchymov: Tady se právě nejvíce projevil tady ten dopad nového indikačního seznamu.

Eduard BLÁHA, generální ředitel, Léčebné lázně Jáchymov: Ubylo polovina pacientů, kteří jezdí na pojišťovnu, na komplexní lázeňskou péči.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Omezení úhrad lázeňské péče má tady v Jáchymově dopad i na zaměstnance lázní. Většina z nich teď čerpá nucenou dovolenou, ale o práci už přišli zdravotníci, dopravci nebo pokojské. Kolik vy jste museli na vašem oddělení propustit lidí,

Alena ŘEHÁKOVÁ, vedoucí pokojská, lázně Jáchymov: No, ze stávajících 22 pokojských jsme se dostali na číslo 12.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Kvůli klesajícímu počtu pacientů jen za poslední dva roky z lázní odešla téměř stovka zaměstnanců. Letos o práci přijdou další.

Eduard BLÁHA, generální ředitel, Léčebné lázně Jáchymov: Jistotu z těch 560 pro celý letošní rok budeme moct nabídnout nějakým 500 lidem.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Ministerstvo zdravotnictví od ledna zkrátilo seznam diagnóz plně hrazených pojišťovnou a pobyty omezilo ze 4 na 3 týdny.

pacient: Měl jsem strach, jestli ty lázně vůbec dostanu.

pacient: Teď poprvé si hradím částku přibližně 13 tisíc korun.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Podle Eduarda Bláhy, který je zároveň prezidentem Svazu léčebných lázní, má opatření velmi negativní dopad. Lázně, které nemají zahraniční klienty to podle může i zničit.

Eduard BLÁHA, generální ředitel, Léčebné lázně Jáchymov: Ty změny přicházejí v době, kdy i stát utahuje výrazně opasky, zvyšuje daně.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Vedení lázní v Jáchymově teď spoléhá hlavně na krátkodobé pobyty a cizince.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?