Lázně na pojišťovnu: návrhů přibylo o třetinu

22. 8. 2014 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Na jednu stranu návrat pacientů od pojišťoven, na druhou úbytek ruské klientely. Po krušných časech, které zažívalo české lázeňství v loňském roce, se teď pomalu zotavuje. Zařízením orientovaným hlavně na samoplátce však komplikuje život kurz rublu a situace na Ukrajině.


Radovat se nyní mohou například Třeboň, Luhačovice nebo Bohdaneč. Právě to jsou místa, která mají nejvíce návrhů na pobyty pacientů od pojišťoven. „Celkový počet návrhů stoupl oproti prvnímu pololetí 2013 o 36 procent,“ přibližuje Oldřich Tichý, mluvčí VZP. Důvodem nárůstu je doporučení běžným i revizním lékařům, aby pobyty psali a schvalovali častěji.

Proč loňský rok lázním nepřál? Na vině je hlavně indikační seznam, který zkracoval pobyty o týden, omezoval opakované návštěvy a zeštíhloval seznam diagnóz, jež mají na léčbu nárok. Vyhlášku ovšem ke konci tohoto roku zrušil Ústavní soud.

Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje úpravu, která vrací většinu bodů do stavu před rokem 2012. Od příštího roku by se tak měla situace v lázních ještě zlepšit. Hůře jsou na tom zařízení – a nejenom lázeňská – zaměřená na ruskou klientelu. Té totiž ve druhém čtvrtletí ubylo o 14 procent. V Karlovarském kraji, kam jezdívají ruští turisté speciálně za lázeňstvím, ovšem ubylo Rusů jen o osm procent.

„Rusy v Karlových Varech nenahradíme a ani to nechceme. Např. v Praze byl jejich pokles vyšší, ale daří se je nahrazovat Korejci, Číňany, Američany nebo Němci. To v lázních tak lehce nejde,hlavní trhy jsou kromě Čechů Němci a právě Rusové. Ti také mají díky lázním s přehledem nejvyšší průměrnou dobu pobytu a také jedny z nejvyšších pobytových výdajů – v roce 2013 to bylo 4143 Kč na osobu a den. Takže i když ve druhém čtvrtletí celkové příjezdy díky turistům z ostatních zemí meziročně vzrostly, výpadek ruských turistů podnikatelé určitě pocítí,“ vysvětluje Jan Herget z agentury CzechTourism.

„Ruští turisté v českých lázních zůstávají průměrně 13 dní,“ potvrzuje důležitost klientely Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur s tím, že mnoho Rusů zřejmě odradí znehodnocení rublu vůči euru, které vede ke zdražení zájezdů do Evropy o deset procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?