Lázně podle nových indikací se budou psát až od 1.října

2. 8. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový indikační seznam lázeňské péče platí ode dneška, účinnosti ale nabude až 1. října, takže ještě dva měsíce budou lékaři psát lázně podle dosavadních pravidel. Lázeňský poukaz si musí člověk vybrat do dvou měsíců, a tak od ledna by už v lázních mělo vše být podle nových pravidel. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.


Zdravotní pojišťovny dávají na lázeňskou péči ročně tři miliardy korun, je to setina peněz českého zdravotnictví. Vyhláška s novým indikačním seznamem jim má ušetřit až tři čtvrtě miliardy každý rok.

Podle nové vyhlášky zůstává komplexní léčba, kdy pojišťovny hradí léčbu i pobyt, jen u stavů po vážných úrazech, operacích a léčbě vážných onemocnění. U dětí bude nadále hrazena z pojištění veškerá péče. Zkracuje se délka pobytu při komplexní léčbě ze čtyř na tři týdny, u dětí zůstanou čtyři týdny. U vybraných diagnóz bude schválení pobytu podmíněno třeba snížením hmotnosti či nekouřením.

V lázních se ročně léčí za peníze veřejného zdravotního pojištění přes 120.000 lidí. Celkem přijelo v roce 2010 do 86 lázeňských zařízení v 36 místech 375.866 lidí, dvě třetiny si léčbu už teď hradily. Nejvíce pacientů se tradičně léčí s nemocemi pohybového ústrojí a nervovými.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?