Léčba chronických bolestí rázovými vlnami

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Naše tělo za běžných okolností dokáže zvládnout většinu vnějších nepříznivých vlivů svými obrannými mechanismy samo. Pokud ale trvá (např. zánětlivý proces) delší dobu, mohou obranné pochody těla selhávat, vyhasínat. Přínosem terapie rázovými vlnami je to, že přináší do organismu nesmírnou energii, která dokáže tyto již oslabené mechanismy stimulovat, či dokonce znovu nastartovat.


SUMMARY

Normally our body is able to fight off negative effects of the environment. If the stressful situation lasts too long the protective mechanisms may be exhausted. The advantage of the therapy using special waves is that it brings huge energy which can stimulate weakened mechanism.

Terapie pomocí extrakorporálních rázových vln v ortopedii představuje u většiny indikací moderní a velmi účinnou alternativu tradičních postupů. Významně lepší výsledky jsou u pacientů, kde nebyla v minulosti ještě prováděna léčba kortikosteroidy a rtg ozařováním.

Z medicínského hlediska by se podle našich dosavadních zkušeností měla tato metoda použít jako metoda první volby, vzhledem k zanedbatelným nežádoucím účinkům, komfortu pro pacienta a v případech odvrácení operace i k výrazné finanční úspoře.

Rozdíl mezi rázovými vlnami a jinými, v současnosti běžnými metodami je především v účinnosti. Léčebný efekt většiny používaných metod, tj. fyzikální terapie či biostimulačního laseru, činí asi 35 až 55 %. Při použití rázových vln se pohybuje úspěšnost při výše uvedených diagnózách zhruba kolem 80 až 85 %, u patních ostruh někdy i více. Ve většině případů jsme schopni dosáhnout aplikací rázových vln shodného efektu jako při klasické operaci.

Co je rázová vlna a její použití v medicíně

Jestliže dojde k výboji energie v některém elastickém médiu (voda, vzduch…) a rychlost zdroje zvukových vln je větší než rychlost zvuku, tj. asi 300 m/s, není vznikající vlnoplocha sférická, ale kuželovitá. Nejrůznější partie vlny se střetávají a houstnou, čímž vzniká typická rázová vlna. Nejběžnější rázovou vlnu vytváří např. nadzvukové letadlo a projeví se na zemi hlasitým třeskem a vznikem tlakové vlny. Jde o vlny s nesmírnou energií, které lze fokusovat (upravovat jejich průnik do hloubky).

Rázové vlny lze uměle vyrobit. Generátory, které dokážou generovat tak vysokou energii, mohou pracovat na několika principech: elektromagnetickém, elektrohydraulickém či piezoelektrickém.

Nejznámější a již delší dobu s velkým úspěchem aplikované jsou rázové vlny v urologii, kde se používají při léčbě ledvinových kamenů. Místo klasické a náročné operace se kameny v ledvině „ostřelují“ paprskem rázových vln, což vede ke ztrátě celistvosti a následnému rozpadu na drobný písek, který odchází přirozenou cestou z těla ven (tzv. litotripsie).

Aplikace ESWT (Extracorporal Shock Wave Therapy) je většinou prováděna ambulantně na specializovaném pracovišti, které je patřičně odborně a technicky vybaveno. Zákrok se provádí zpravidla v místním znecitlivění a trvá 15 až 30 minut. Pacient je obvykle již následující den schopen běžných pracovních aktivit. Během prvního týdne po ošetření by měly být omezeny činnosti, které by nadměrně zatěžovaly ošetřenou oblast (ne běhy, skoky, větší fyzická zátěž); 3 až 4 dny pacient aplikuje lokálně ledové zábaly a polohuje ošetřené místo.

V rámci kontroly, která se provádí po 4 až 6 týdnech po zákroku, lékař rozhodne, zda je nutné ještě další ošetření. U většiny pacientů nastává v průběhu několika týdnů jasné zlepšení. S ústupem bolesti se výrazně zlepšuje pohyblivost. Plná volnost pohybu je většinou dosažena jednorázovým ošetřením, což je hlavním cílem terapie rázovými vlnami.

Před každou aplikací je nutné osobní vyšetření pacienta, většinou i pomocí ultrazvuku a rtg snímku. Teprve podrobné vyšetření stanoví přesnou diagnózu, a tím i indikaci a vhodnost k aplikaci rázových vln. Objednací doba se pohybuje v relaci 2 až 3 týdnů.

Aplikace rázových vln se provádí jen u pacientů, kteří již mají uzavřené růstové štěrbiny, tedy zhruba od 18 let. Výkon je plně hrazen pacientem. Vývoj medicíny a její moderní trendy v Evropě jsou zcela zřetelné. Základní a nejsilnější trend je v přesunu zdravotní péče z nemocnic do ambulantní sféry. Medicína se zkvalitňuje, ale výrazně se zdražuje i provoz lůžkových zdravotnických zařízení. Vznikají centra pro ambulantní chirurgii (tzv. One Day Surgery), s cílem optimalizovat podmínky pro vlastní operační zákrok tak, aby pacient nemusel být hospitalizován.

Co se děje v těle po aplikaci rázových vln

V zásadě lze rozdělit terapeutický efekt rázových vln v ortopedii na 3 základní procesy:

* stimulace protizánětlivého procesu - fáze přechodná: dočasná úleva bolesti u většiny pacientů po dobu 3 až 4 dnů po zákroku, * stimulace kostní novotvorby - na povrchu kosti pod vlivem přímého tlaku ESWT dochází k odumření části kostních buněk v kortikalis, přechodně vzestupu osteoklastů, následně migraci osteoblastů, která postupně podporuje osteogenezi, * výrazná neurovaskularizace - na konci 1. týdne počíná proliferace v mezibuněčném prostoru, obrovská novotvorba krevního řečiště, vedoucí k zlepšenému prokrvení nemocné tkáně.

Vlastní hojení se projevuje nejdříve 5 až 6 týdnů po zákroku, výrazná neurovaskularizace pokračuje zvláště na rozhraní šlacha/kost. V měkkých tkáních dochází k zlepšení prostupnosti buněčné membrány a stimulace jejího metabolismu.

Jaké přístroje používáme

Po zhruba desetiletém vývoji byly na špičkových pracovištích vyvinuty již velmi kvalitní přístroje k aplikaci rázových vln v ortopedii. Naše pracoviště používá přístroj produkující rázové vlny na elektrohydraulickém principu EvoTron. Byli jsme první v rámci ČR, kdo tuto metodu zavedl do ambulantní praxe. Naše zkušenosti plně korespondují s výsledky uváděnými zahraničními i tuzemskými pracovišti. Jedná se o metodu vysoce účinnou a téměř bez vedlejších účinků.

V rámci všech diagnóz, při kterých jsme aplikovali rázové vlny, se úspěšnost pohybuje na hranici asi 80 až 85 %, při léčení zánětů Achillovy šlachy a ostruh na patách je úspěšnost téměř 90 %.

Na jaké diagnózy je metoda účinná

Spektrum diagnóz pro terapii rázovými vlnami v ortopedii se postupně rozšiřuje, v současné době hlavními indikacemi pro použití ESWT jsou aplikace v případě chronické bolesti způsobené záněty šlach, šlachových úponů i tíhových váčků, kostní výrůstky, ostruhy na patách i loktech, přetížené šlachové úpony u sportovců, vzdorující veškeré běžné i méně zvyklé léčbě. Velmi slibné jsou výsledky při léčbě revmatických zánětů šlach a tíhových váčků, stabilizace a remise (zklidnění) jsou zde zjevné. Dále těžší poruchy trofiky (výživy) tkání způsobené buď zánětem, či traumatem, provázené otoky a bolestmi, tzv. algodystrofický syndrom, špatně se hojící zlomeniny, případně i počínající paklouby kostí, zlomeniny zápěstních kostí, chronické záněty kloubů, případně i jejich tíhových váčků, se vznikem kalcifikací v kloubu, impingement syndrom ramene, u pacientů nevhodných pro artroskopickou operaci (pro věk či jiné závažné choroby vedoucí k vysokému operačnímu riziku).

V zásadě jde o zánětlivé procesy nebo poruchy výživy kloubů, šlach či kostí, kdy chceme v postižené tkáni obranné mechanismy našeho těla obnovit, a tkáň tak revitalizovat.

Přednosti ošetření ESWT

Cíleným působením fokusované rázové vlny je zatížení okolních tkání zcela nepatrné, tělo není zatěžováno léky (kromě krátkodobého působení lokální anestezie), může se předejít nutnosti chirurgického zákroku a s tím spojenému riziku. Ošetření je v podstatě bez vedlejších účinků a může být eventuálně několikrát opakováno, díky ambulantnímu ošetření se redukuje pracovní neschopnost na minimum, stejně tak i výpadek z tréninkového cyklu u sportovců.

Vedlejší účinky

V místě ošetření může přechodně dojít k zarudnutí kůže nebo otoku, přechodně též může dojít k pocitu necitlivosti nebo svědění na ošetřovaném místě, ihned po ošetření se může dostavit krátkodobé zvýšení bolesti.

Zdroj: www.ortopediezlin.cz


Jana Harsová, ortopedicko-traumatologická ambulance Zlín (Jana. Harsova@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?