Léčebna by se mohla přestěhovat

6. 4. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Během tří let by mohla Psychiatrická léčebna Lnáře působit v jednom z areálů strakonické nemocnice. Potvrdil to její ředitel Tomáš Fiala. "Léčebna sídlí v zámečku, který není ve vlastnictví zřizovatele, tedy Jihočeského kraje. Čili jej nelze modernizovat a investovat do něj," řekl Fiala.


Ředitel Psychiatrické léčebny ve Lnářích Vladimír Muchl o takovéto možnosti neví. „Mluvilo se o tom tak před dvěma lety, ale utichlo to. Pokud někdo v tomto smyslu jedná, dělá to za našimi zády,“ řekl Muchl.

Logiku jeho názoru podtrhuje i fakt, že kraj, jako zřizovatel léčebny, na letošek odsouhlasil dotaci tři miliony korun na dostavbu výtahu.

Jenže kraj vidí možnost stěhování poněkud reálněji. Vysvětlil to vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu Petr Studenovský. „Jde spíše o jakousi vizi nebo možnost řešit situaci ve Lnářích. Právě kvůli tomu, že do objektu kraj nemůže investovat,“ uvedl mimo jiné.

Objasnil také injekci do výstavby výtahu. „Léčebna je bariérová, výtah je pro její další práci nutný. Bez ohledu na to, zda se bude, nebo nebude stěhovat,“ shrnul.

Nyní prochází strakonická nemocnice rekonstrukcí a přestavbou. Na jejím konci je snížení využívaných pavilonů o pět. Jedním z nich je pavilon bývalého infekčního oddělení, nyní v něm sídlí oddělení následné péče a kožní oddělení.

„Tento pavilon hodláme nabídnout Jihočeskému kraji právě pro potřeby využití pro psychiatrickou léčebnu. Po rekonstrukci by byl jako léčebna dobře využitelný a nemocnice by poskytovala léčebně veškeré servisní služby a především služby poradní,“ doplnil Fiala.

Hlavním a nejdůležitějším předmětem činnosti Psychiatrické léčebny Lnáře je poskytování odborné lůžkové a ambulantní psychiatrické péče. Léčebna má v současnosti 70 psychiatrických lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?