Léčebna má 99letý archiv o tuberkulóze

31. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hamzova léčebna pro děti a dospělé na Košumberku archivuje záznamy o pacientech celých 99 let, tj. veškeré listiny ze samého počátku 20. století. Zákon o archivnictví přestal platit a nový dosud není schválen. "Nevíme, jak nyní postupovat...


Luže - Hamzova léčebna pro děti a dospělé (HL) na Košumberku archivuje záznamy o pacientech celých devětadevadesát let.

Zákon o archivnictví přestal platit a nový dosud není schválen. Jakými předpisy se má toto zdravotnické zařízení na Chrudimsku řídit?

„Nevíme, jak nyní postupovat. Zda to chápat tak, že nový zákon není, protože starý skončil, anebo platí dosavadní pravidla. Proto zachováváme stejný postup, jako dřív,“ říká ředitel HL Václav Volejník. Archivnictví ve zdravotnictví do nynějška diktovalo uschovávat záznamy o pacientech po dobu devětadevadesáti let. Košumberská léčebna založená doktorem Hamzou jako zařízení pro tuberkulózní děti proto skladuje veškeré listiny ze samého počátku dvacátého století.

„I nyní se na nás obracejí staří lidé, kteří požadují potvrzení o své léčbě tuberkulózy třeba ze třicátých let. Abychom tento fakt doložili, nehodláme záznamy ničit, i kdyby nový zákon o archivnictví změnil ukládací dobu na čtyřicet let. Máme nové prostory, takže můžeme dokumentaci pohodlně evidovat i nadále. Skartovat nechceme právě kvůli sociálním dopadům,“ dodává Václav Volejník.

Dosavadní archiv HL se nacházel v havarijním stavu, jeho provoz už ohrožoval uloženou dokumentaci. Proto vzniklo z bývalé prádelny a dalších technických prostor nové pracoviště v samém středu léčebny. Záznamy o délce a průběhu léčby jsou nyní uloženy přehledně ve skříních, se kterými lze pohodlně manipulovat a vyhledat vše, co úřady či bývalí pacienti Hamzovy léčebny požadují.

S ohledem na absenci nového zákona není možné dokumentaci ukládat digitálně.

„Nikterak nám to nevadí, teď máme k dispozici místo na dalších třicet let,“ usmívá se ředitel.

Hradecké noviny, 31.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?