Léčebna nemohla smrti pacienta zabránit, při péči ale pochybila

1. 8. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Úmrtí těžce nemocného pacienta, který zemřel loni po převozu ze soukromé nemocnice následné péče v Chittussiho ulici v Praze 6 do Ústřední vojenské nemocnice, nebylo možné zabránit. Nemocnice následné péče přesto při péči o nemocného pochybila, píše se ve zprávě Územní znalecké komise pro hlavní město Prahu, která na příkaz magistrátu případ prošetřila.


Zaměstnanci léčebny proto půjdou na speciální školení. Zprávu má ČTK k dispozici, vyjádření nemocnice se ČTK zatím nepodařilo sehnat.

O údajně nevyhovující péči v léčebně dlouhodobě nemocných, kterou provozuje Interna Co s.r.o., se diskutuje několik let. Svědci tvrdili, že se pacientům nedostává základních potřeb, včetně jídla a pití. Padlo kvůli tomu několik trestních oznámení. Naposledy se téma objevilo loni, kdy pacient zemřel dva dni po převozu z léčebny do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Podle zprávy komise „lékařskou péčí nebylo možné jeho úmrtí zabránit“. V ošetřovatelské péči ale došlo k pochybením, především v léčbě proleženin, doplňuje komise. Provozovatel nemocnice proto musí do 60 dnů zajistit školení personálu, především v oblasti paliativní péče, ošetřování proleženin a chronických ran.

Podle serveru iDnes.cz magistrát kontrolu provedl na podnět ÚVN. „Dle stavu pacienta se bylo možné důvodně domnívat, že poskytovatel zdravotních služeb, u něhož byl pacient do doby přeložení do ÚVN hospitalizovaný, zřejmě neposkytl pacientovi služby na náležité odborné úrovni,“ uvedla již dříve ÚVN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?