Léčebné lázně Mariánské Lázně v loňském roce zvýšily zisk na 83 milionů korun

13. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Léčebné lázně Mariánské Lázně (LLML) v loňském roce zvýšila tržby i zisk. Hospodaření firmy skončilo ziskem 83 milionů korun, což je nárůst o pět procent proti předchozímu roku. O osm procent vzrostly i tržby lázeňské společnosti, a to na 836,4 milionu korun.


Informoval o tom finanční ředitel LLML Pavel Říha. „Na tomto pozitivním vývoji se největší měrou podílel nárůst tržeb, nárůst průměrné ceny za prodaný pokoj a slabší koruna oproti euru. Průměrná obsazenost činila 75 procent. Naopak negativně se ve výsledku hospodaření projevil zejména nárůst nákladů na energie a materiál,“ uvedl Říha.

Lázně loni zasáhl úbytek hostů, jimž pobyt hradily české zdravotní pojišťovny. V Mariánských Lázních to bylo o 50 procent, což představovalo výpadek příjmů 26 milionů korun. Ale příjem z těchto hostů tvoří jen tři procenta tržeb společnosti.

„V současné době prozatímně došlo k zastavení poklesu. Na druhou stranu se budeme více soustředit na léčebné pobyty, které si hosté platí z vlastních zdrojů. Plně doufáme, že se podaří s podporou Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven zastavit tento negativní trend,“ doplnil Říha.

Mírný růst zisku očekává společnost i letos. „Předpokládáme, že dojde k zastavení poklesu klientů od českých pojišťoven. Dále očekáváme nárůst nákladů na energie, potraviny a materiál. Co nás trápí, jsou neustálé a nekončící právní spory s autorskými svazy, které vybírají poplatky pro svazy umělců. Dle našeho názoru je tento proces velmi neprůhledný a jedná se o další netransparentní zdanění podnikatelů v cestovním ruchu,“ míní Říha.

Do lázeňských hotelů v Mariánských Lázních míří zejména Rusové a Němci, hosté z těchto zemí tvoří 68 procent klientely. Další významnou skupinu představují samoplátci z Česka, Izraele a rusky mluvících zemí. Průměrná délka pobytu se v LLML pohybuje kolem deseti dnů.

Firma loni vydala na opravy 53 milionů korun a na investice 143 milionů korun. Největší investiční akcí v uplynulém roce bylo dokončení výstavby objektu Imperiál, výstavba propojovací podzemní chodby mezi hotelem Skalník a Centrálními lázněmi a dále propojovací chodby mezi hotely Svoboda, Margareta a Palladio.

Letos firma plánuje rekonstrukci pokojů v hotelu Nové lázně a rozšíření saun a zvětšení kapacity minerálních koupelí v hotelu Pacifik. „V letošním roce jsme pro své hosty připravili další vylepšení ubytovacích kapacit, a to zejména v lázeňských hotelech Vltava a Svoboda. V Grandhotelu Pacifik jsme díky velkému zájmu hostů museli rozšířit léčebné oddělení a přidat další dvě vany pro uhličité koupele z originálních mariánskolázeňských pramenů. Hostům také bude sloužit nová spa recepce,“ řekl finanční ředitel LLML.

„V tomto roce slaví výročí 20 let hotel Butterfly, kde bude v květnu slavnostně otevřeno pítko Ferdinandova pramene přímo v hotelu, které bude hostům sloužit pro pitnou léčbu. Ferdinandův pramen je také využíván pro unikátní sulfátové koupele, které výrazně pomáhají při léčbě pohybového aparátu. V komplexu Nových a Centrálních lázní bude vybudován saunový svět, který bude otevřen do zahájení lázeňské sezony. Vylepšení na základě dotazníků a přání klientů ale chystáme v každém hotelu společnosti,“ dodal Říha.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?