Lehčí sádru si vyžádalo minimum pacientů

9. 7. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Není to pro nás žádná tragédie,“ okomentoval místopředseda představenstva českokrumlovské nemocnice Jindřich Florián rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil nadstandardy ve zdravotnictví. Podle jeho slov nemocnice nabízela pouze odlehčené sádry. Zájem o ně byl však minimální.


Leckde si pacienti mohli připlatit například za lepší oční čočku nebo kyčelní kloub.

Zrušení nadstandardů se podle Jindřicha Floriána netýká nadstandardních pokojů. To už by byl problém jiný. Nadstandardní pokoj si totiž můžete vyžádat na každém oddělení. Zájem je veliký. „Nadstandardní pokoje byly už dávno před tím, než vyhlášky o nadstandardech vyšly. Myslím si, že je naprosto v pořádku, že si člověk může připlatit za větší pohodlí,“ řekl Jindřich Florián.

Největší zájem o nadstandardní pokoje je mezi mladými lidmi, a to například na gynekologicko – porodnickém oddělení.

Jindřich Florián také zmínil, že podstatně větším problémem pro nemocnici bude snížení poplatků za pobyt v nemocnici ze 100 korun na 60 korun. To se samozřejmě projeví na snížení příjmů nemocnice. Pacienti se v rozhodnutí Ústavního soudu většinou neorientují.

O nadstandardech mnozí vůbec nevědí. „Ani se o to příliš nezajímám,“ usmála se například Jana Krotká z Kaplice. „Nechápu ale, co je špatného na tom, že si chci připlatit za lepší péči. Podle mě je za tím opět a zase politický boj. Jako za vším. Snížení poplatků ale kvituji.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?