Lék na exodus lékařů: územní nemocnice

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozdělit krajské nemocnice na čtyři tzv. územní nemocnice hodlá od 1. března Moravskoslezský kraj. Důvodem je odchod 482 lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme.


Ředitelé nemocnic i hejtmanství veřejně mluví o krizi, která od března ve zdravotnictví nastane. „Pacientům jde doslova a do písmene o život,“ varoval primátor Karviné a krajský radní Tomáš Hanzel (ČSSD).

Ze 482 lékařů osmi krajských nemocnic, kteří podali výpověď, sedm lékařů výpověď stáhlo. Dalších 96 výpovědí podali lékaři v Městské nemocnici Ostrava. Tam stáhli výpověď tři lidé. V Moravskoslezském kraji je ve výpovědi dohromady 568 lékařů.

Krizový plán kraje počítá s rozdělením na čtyři územní nemocnice. „Do těchto nemocnic soustředíme lékařské týmy, které zajistí fungování základních oddělení: ARO, gynekologicko-porodnického, pediatrie, interny a chirurgie,“ vysvětlil hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Územní nemocnice mají poskytovat jen akutní péči. Plánované operace by musely být odloženy, případně zcela zrušeny.

Plánem je, aby se Nemocnice Krnov spojila se Slezskou nemocnicí v Opavě. Druhou územní nemocnici vytvoří nemocnice z Havířova, Karviné a Třince. Ve třetí by se spojila Nemocnice Nový Jičín s Nemocnicí Bílovec a čtvrtou bude Nemocnice FrýdekMístek spolupracující v některých oborech s Městskou nemocnicí Ostrava.

S řešením situace seznámil včera hejtman v Ostravě ředitele osmi krajských nemocnic. Ti potvrdili naléhavost řešení situace. „Pokud k odchodu lékařů dojde, tak budeme schopni poskytnout pouze následnou péči v oborech geriatrie, infekce. Chceme udělat i malou internu, pojede psychiatrie. Nebudeme ale operovat, nebudeme rodit. Ale co je nejhorší, že budeme muset do konce února přeložit 36 pacientů z intenzivních oborů jinam. Jinak by je neměl po 1. březnu kdo ošetřovat,“ upozornil například ředitel Nemocnice Havířov Jan Ferenc.

Převozy, pravděpodobně do Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě, začnou podle něj v polovině února. „Ti pacienti jsou ve vážném stavu a mohou cestou i umřít. Jejich převoz je velmi náročný a pomalu je nemá kdo převézt,“ avizoval.

Na setkání s řediteli dorazil i předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který poté s kolegou Palasem jednal s ředitelem ostravské Fakultní nemocnice Svatoplukem Němečkem.

„Nic konkrétního jsme nedojednali, jen jsme se utvrdili v tom, že pokud by, nedej bůh, problémy nastaly, tak jsme připraveni kooperovat s krajem v rámci našich možností,“ nastínil Němeček. Dodal, že fakultní nemocnice nyní zjišťuje, co je schopna zajistit. Potvrdil, že jedním z problémů by mohly být porody.

„V kraji jich je za rok asi 12 tisíc a kromě nás je tu ještě Vítkovická nemocnice. Protože každá nemocnice může v krizi zvládnout zhruba tři tisíce porodů, musí kraj zachovat dvě porodnice,“ poukázal ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?