Lékař Jan Karas dostal 2,5 roku vězení

6. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař Jan Karas má jít na 2,5 roku do vězení za to, že loni v červnu v opilosti srazil autem tehdy dvouletou Lucii Šimrovou a vážně ji zranil. Navíc má na pět let zakázáno řídit motorová vozidla. V hlavním líčení o tom v úterý rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2...


PRAHA -

Karase, kterému hrozilo šest měsíců až pět let vězení, uznal vinným z těžké újmy na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Proti rozsudku se lze odvolat

k pražskému městskému soudu.

Karas dívku srazil začátkem loňského června v areálu vinohradské Fakultní nemocnice.

Po kolizi bývalý lékař vinohradského novorozeneckého oddělení gynekologicko-porodnické kliniky tvrdil, že mu selhaly brzdy a alkoholu se napil až po neštěstí.

Dopravní znalec na brzdách žádnou technickou závadu nenašel. Další znalec zjistil, že měl při nehodě v krvi 0,79 až 1,62 promile alkoholu.

Karasovo auto při havárii přimáčklo dítě ke kolu stojícího nákladního vozu. Lucie utrpěla těžká zranění hlavy, vnitřních orgánů a nohy. Při plastických operacích jí byla transplantována kůže na čtvrtinu povrchu těla. Holčička byla na konci loňského srpna propuštěna do domácího léčení.

Rovněž líčení mělo původně začít už loni v srpnu. Zrušeno bylo poté, co Karas skončil údajně po pádu z kola na jednotce intenzivní péče chirurgického oddělení pražské Thomayerovy nemocnice.

Další neúspěšný pokus o zahájení líčení učinil soud v prosinci. Karas se mezitím nechal převézt z krčské nemocnice na Bulovku, odkud byl propuštěn teprve minulý měsíc.

Po nešťastné události dostal Karas od vedení vinohradské nemocnice okamžitou výpověď, zaměstnavatel zvažuje i žalobu o náhradu způsobené škody za poškozenou pověst.

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude asi po Karasovi vymáhat náklady spojené s operacemi Lucie, které zřejmě dosáhnou milionů korun. Právní zástupce rodičů Lucie vede jednání o odškodném.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?