Lékař: Jsem vyčerpaný a bez peněz

7. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
"Když jsem nastupoval po škole do jedné z krajských nemocnic, a to není zase tak dlouhá doba, dostal jsem plat deset tisíc korun," uvádí lékař, který v současnosti pracuje ve Fakultní nemocnici v Plzni.


Připojil se k výzvě Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme. Uvést své jméno ani oddělení si nepřeje, redakce jej ale zná. Pokud se situace ve zdravotnictví nezmění, je připraven odejít do zahraničí. V Plzni se k výzvě přidala jen hrstka lékařů. Jiná situace je v Domažlicích nebo Klatovech.

Tam chce odejít zhruba čtyřicet procent doktorů. „V práci jsem byl po zapracování v podstatě pořád.
Sloužil jsem devět služeb za měsíc, takže jsem se šel v lepším případě domů jen vyspat, a vydělal jsem si maximálně dvacet tisíc korun,“ uvádí mladý lékař.

Nyní ve fakultní nemocnici je prý situace lepší, slouží o něco méně a bere více, přesto je poměr práce a peněz neadekvátní. „Naše víkendová služba začíná v sobotu ráno a končí mnohdy až v pondělí odpoledne. Přítelkyně se mnou nemluví a ještě za to nemám dobře zaplaceno,“ vysvětluje důvod, proč se k výzvě připojil.

V současnosti si vydělá do třiceti tisíc korun. Jeho práce je přitom náročná časově i psychicky, ručí za lidské životy a to i tehdy, kdy je sám vyčerpaný.

Ve fakultní nemocnici se k akci přidalo kolem čtyřiceti lékařů. Výpověď ale v této souvislosti nepodal zatím žádný, i když tři do zahraničí odešli. „To je ale dáno tím, že jsme blízko hranic,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

S větším problémem se potýkají krajské nemocnice. „U nás chce odejít čtyřicet procent lékařů, v rámci krajů se kvůli tomu připravuje krizový štáb. Pokud skutečně odejdou, budeme muset některá oddělení omezit, nebo zavřít. Vypomáhat si budeme zřejmě s dalšími krajskými nemocnicemi, které budou řešit podobné problémy,“ sdělil Deníku ředitel Klatovské nemocnice Jiří Vlček.

Z městské nemocnice Privamed v Plzni se zřejmě nikdo odejít nechystá. „Alespoň o tom nemám žádné informace, lékařům jsme slíbili, že platy nesnížíme“ uvedl lékařský ředitel Václav Čepelák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?