Lékař: Na mamografickou prevenci půjde méně peněz, omezí to péči

8. 12. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Na mamografickou prevenci dají zdravotní pojišťovny příští rok méně peněz, a tak centra vyšetří méně žen a screening se omezí, řekl ČTK přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a iniciátor mamografického screeningu v ČR profesor Jan Daneš.


Podle návrhu úhradové vyhlášky klesnou peníze za preventivní mamografii o sedm procent. Podle ministerstva zdravotnictví není k obavám důvod, centra si mohou sjednat s pojišťovnami lepší úhrady.

„Nyní chodí na preventivní mamografii 51 procent žen od 45 let, kdy ji pojišťovny platí. Cílem je, aby chodilo 70 procent. Centra ale budou muset kvůli nedostatku peněz omezit provoz a na prevenci se dostane méně žen,“ varoval profesor.

Podle něj pojišťovny sice na prevenci ušetří, o to více pak ale budou muset vydat za léčení pacientek s nádory, jež budou odhaleny pozdě.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl ČTK, že text vyhlášky je předběžný, jednání mezi pojišťovnami a lékaři neskončila.

„Obor si může dohodnout ceny vyšší než ve vyhlášce, podobně to udělali gynekologové, zubaři či zdravotnická záchranka,“ řekl. Profesor Daneš podotkl, že své výhrady napsal ministerstvu, dozvěděl se prý jen, že se ve vyhlášce už nic měnit nebude.

Návrh úhradové vyhlášky zpochybnila Česká lékařská komora. Varovala, že lékaři budou příští rok léčit méně pacientů a psát méně léků. Pokud by to neudělali, budou léčení nad stanovený limit platit ze svého a zkrachují.

Kraje varovaly, že kvůli nízkým platbám od pojišťoven se nemocnice zadluží. Asociace českých a moravských nemocnic požádala vládu o řešení.

Omezení peněz hrozí podle předsedkyně Sdružení nestátních ambulantních radiodiagnostiků Evy Hledíkové celé radiologii. Omezování péče bude postupné. Radiologii má klesnout úhrada až 20 procent, to podle Hledíkové neodpovídá nulové variantě, o níž mluví ministerstvo.

„Jde nám o přežití oboru, hrozí propouštění laborantů, nebudeme schopni splácet leasingy drahých přístrojů,“ řekla Hledíková ČTK.

Snížení úhrad přispěje k pokles počtu vyšetřených nepřímo. Centra musejí platit nájmy a splácet přístroje, a tak mohou ušetřit jen na platech - začnou propouštět, a tak nebude mít kdo vyšetření dělat.

Podle Sršně však šly v předchozích letech do radiologie velké peníze a výkony stoupaly neadekvátně potřebě. Centra jsou podle něj nyní velmi dobře vybavená a peníze na další vybavování nejsou zapotřebí, naopak je třeba péči zracionalizovat a standardizovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?