Lékař osvobozen: nemohl za smrt ani za smutné následky

5. 3. 2011 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednačtyřicetiletého lékaře, trvale bydlícího v Olomouci, bruntálský soudce Lumír Čablík zprostil v pátek 4. března v plném rozsahu obžaloby z dvojnásobného ublížení na zdraví.


Téměř dva roky poté, co se o Dvorského začali poprvé zajímat vyšetřující policisté. „Rozhodnutí soudu pokládám za spravedlivé. Vinen se necítím,“ prohlásil krátce po vynesení rozsudku Pavel Dvorský. Žaloba lékaře vinila z utrpení dvou pacientek bruntálské nemocnice po jím vedených operacích. Jedna má dodnes trvalé následky, druhá už není mezi živými.

Pacientka měla propíchnutá střeva

První chirurgický zákrok, za jehož následky byl žalován, provedl doktor Dvorský 8.ledna 2008. Na operačním stole prováděl pacientce takzvanou laparoskopii založenou na optické vyšetřovací metodě dutiny břišní a jejích orgánů. Pacientka si stěžovala na trvalou bolest břicha. Během laparoskopie jehla dvakrát propíchla ženě stěnu tenkého střeva. Následkem toho stihl ženu velmi rozsáhlý zánět dutiny břišní.

Operatéři se původně domnívali, že se jim laparoskopickou metodou do břišní dutiny pacientky nepodařilo proniknout. Střeva ale propíchla, i podle přizvaných znalců, právě jehla z přístroje – laparoskopu. Později chirurgové ženě propíchnuté střevo zašili. Pacientka ležela ve špitále až do 22. února 2008, mezi tím prošla několika dalšími operacemi. Kvůli infekci i propíchnutým střevům. Vícečetné trvalé následky má po operaci dodnes, ale přežila.

Druhá pacientka nepřežila

Obžaloba vinila Pavla Dvorského zároveň z poškození zdraví a dokonce i následné smrti jiné ženy, kterou operoval 2. května 2008. V průběhu operace žlučníku klasickým řezem došlo k poranění jater, které podle obžaloby chirurg nerozpoznal. A nepodařilo se mu to ani o den později při následné reoperaci. Po zákrocích se stav pacientky zhoršil. Silně krvácela do břišní dutiny a nakonec 21. května 2008 zemřela v olomoucké fakultní nemocnici.

Pacientka si ještě před operacemi přišla na potíže se žlučníkem stěžovat nejprve k obvodnímu lékaři. Bohužel až po několika dnech, co ji sužovaly bolesti. Když se dostala do nemocnice, už měla teploty, zimnici a třesavku. „Je vždy na obvodním lékaři, jak se k takové záležitosti postaví,“ popsal běžnou praxi bruntálský soudce Lumír Čablík.

Pacientka si ještě před operacemi přišla na potíže se žlučníkem stěžovat nejprve k obvodnímu lékaři. Bohužel až po několika dnech, co ji sužovaly bolesti. Když se dostala do nemocnice, už měla teploty, zimnici a třesavku. “ Když ženě s vysokými teplotami a s ohledem na její chorobu obvodní lékař nasadí antibiotika a nepošle ji hned na vyšetření do nemocnice, problémy se jen navyšují, jak jsme zde slyšeli z úst znalce,“ řekl bruntálský soudce Lumír Čablík.

Znalecké posudky byly tři

Operatéra Pavla Dvorského žalovalo státní zastupitelství také na základě znaleckého posudku, vypracovaného ještě během policejního přípravného řízení. „Tento posudek my považujeme za nepravdivý. Proto jsem navrhnul, aby soud zprostil mého klienta viny,“ uvedl obhájce obžalovaného lékaře Leoš Viktorin z Olomouce. V závěrečné řeči obhájce naznačil, že nebyl znalec odborně fundovaný k vypracování takového posudku a zpracovával ho jen díky kamarádským vztahům s kriminalisty, kteří případ vyšetřovali. Naopak závěry posudku kapacity v oboru, Jiřího Korbičky z brněnské fakultní nemocnice u sv. Anny, považoval obhájce Leoš Viktorin za správné. „Laparoskopie, tak jako ostatně i ostatní chirurgické metody jsou vždy rizikové,“ prohlásil u soudu znalec Korbička. Za doživotním zraněním jedné a smrtí druhé pacientky viděl zejména podceněnou předoperační péči. „Systém předoperačního vyšetření bruntálského pracoviště Podhorské nemocnice Rýmařov nefungoval správně,“ potvrdil znalec. Lékař samozřejmě zprošťující rozsudek přijal, ale lhůtu pro případné odvolání proti rozsudku si ponechala státní zástupkyně Michaela Herzová. Pokud této možnosti využije, případem se musí zabývat ještě ostravský krajský soud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?