Lékař pracovně u soudu – musím si brát volno?

16. 10. 2012 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
"Musí být lékař uvolňován zaměstnavatelem k soudnímu jednání ve veřejném zájmu, aniž by si musel brát neplacené nebo jiné volno?" zajímá se čtenář.


Na dotaz odpovídá Mgr. Markéta Kalivodová

Účast lékaře jako svědka při soudním jednání představuje z pohledu pracovního práva překážku v práci na straně zaměstnance z důvodu obecného zájmu, když se jedná o tzv. výkon občanské povinnosti ve smyslu § 202 zákoníku práce.

K výkonu občanských povinností přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele vždy pracovní volno v nezbytném rozsahu. Náhrada mzdy nebo platu od zaměstnavatele v těchto případech zaměstnanci nepřísluší, není-li v zákoníku práce stanoveno jinak nebo není-li dohodnuto či vnitřním předpisem stanoveno jinak.

Případnou kompenzaci za splnění občanské povinnosti tak bude lékař předvolaný jako svědek uplatňovat vůči soudu, který jej předvolal. Zároveň je třeba zdůraznit, že je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna.

Pro úplnost uvádím, že podle § 126 občanského soudního řádu „každá fyzická osoba, která není účastníkem řízení, je povinna dostavit se na předvolání soudu a vypovídat jako svědek“. V případě, že by se předvolaný svědek k soudnímu jednání nedostavil, vystavuje se možnému postihu v podobě pořádkové pokuty, případně může být předveden policejním orgánem.

O těchto skutečnostech jakož i podmínkách pro uplatnění nároku na náhradu mzdy je předvolaný svědek (zde lékař) srozumitelně a podrobně poučen v předvolání, které obdrží od soudu.

Závěrem tak k dotazu shrnuji, že zaměstnavatel je povinen uvolnit zaměstnance (zde lékaře), je-li předvolán jako svědek či znalec k soudu, a udělit mu pracovní volno v rozsahu nezbytně nutném k výkonu této občanské povinnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?