Lékař: Pro úspěšný přenos embrya je nutné zvolit správný čas

16. 6. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro úspěšný přenos embrya při umělém oplodnění je zásadní, aby se do dělohy dostalo ve správný čas. Stoupne tím naděje pro neplodné páry na potomka. V rozhovoru s ČTK to řekl primář klinického centra Iscare Jaroslav Hulvert. V klinických studiích se ověřuje metoda vyvinutá španělskými vědci, která umožní správný čas určit.


Vychází z toho, že většina žen má v cyklu několikadenní období, kdy děložní sliznice vysílá chemické signály k úspěšnému přenosu embrya.

„Metoda posuzuje aktivitu genů v děložní sliznici, což umožňuje přenos embrya správně načasovat. Sám jsem si v praxi ověřil, že u některých pacientek posunutí termínu přenosu embryí může vést ke kýženému těhotenství,“ uvedl primář při příležitosti právě probíhajícího Měsíce reprodukčního zdraví.

Statistiky dokládají, že k úspěšnému otěhotnění pomocí umělého oplodnění je potřeba vyzkoušet více přenosů embryí. V průměru končí početím dítěte čtvrtina přenosů. Pilotní studie s využitím metody španělských vědců potvrdila nárůst úspěšných pokusů, pokud embrya byla vložena do dělohy ve správný čas, uvedl Hulvert.

Problémem podle něj zůstává invazivnost vyšetření, vzorky se odebírají z děložní sliznice. Zákrok navíc zatím nedovoluje ve stejném cyklu s vyšetřením přenést embryo. V praxi to znamená, že v jednom cyklu lékař vyšetří sliznici a stanoví vhodný čas pro přenos embrya. Přenést ho může až v dalším cyklu, kdy může být vše jinak. Vědci se proto zaměřili na vývoj metody, která umožní méně invazivní odběr vzorků.

„Pokud by šlo vyšetření provést z výplachu děložní dutiny a ve stejném cyklu embryo přenést, metodu by to kvalitativně i kvantitativně posunulo. Domnívám se, že tyto testy by mohly pro určitou skupinu pacientek zlepšit šance na úspěšné oplodnění,“ shrnul Hulvert.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?