Lékař si spletl strany

12. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Prostějově zahájí v nejbližších dnech jednání o odškodnění rodiny studenta Jana Vysloužila, který zemřel loni v listopadu po operativním zákroku. Nemocnice obdržela rozhodnutí státního zástupce o podmíněném zastavení trestního stíhání na zkušební dobu 24 měsíců pro chirurga, který chlapce operoval...


Nemocnice v Prostějově zahájí v nejbližších dnech jednání o odškodnění rodiny studenta Jana Vysloužila, který zemřel loni v listopadu po operativním zákroku.

Nemocnice totiž obdržela rozhodnutí státního zástupce o podmíněném zastavení trestního stíhání na zkušební dobu 24 měsíců pro chirurga Tomáše Hrubana, který chlapce operoval.

Peníze i pro sestru

„Na základě tohoto rozhodnutí orgánu činného v trestním řízení prostějovská nemocnice v nejbližších dnech zahájí jednání o odškodnění s rodinou zmíněného chlapce. Odškodnění ze strany lékaře, jak byla nemocnice státním zástupcem informována, už bylo poškozené rodině vyplaceno,“ sdělil Ivo Vlach, ředitel nemocnice.

Matka chlapce již dříve v tisku uvedla, že o odškodné zřejmě požádá. „Původně jsem nic nechtěla, ale všichni mě přesvědčují, ať žádám.

Ze zákona má každý rodič údajně právo na 240 tisíc a jeho sestra na 175 tisíc korun. Když si uvědomíte, že syn by začal časem vydělávat a ve stáří by mě mohl podporovat, je částka směšná,“ uvedla.

Podle Vlacha si vedení nemocnice uvědomuje závažnost tohoto případu a vyjadřuje politování nad úmrtím chlapce. Nemocnice už také učinila řadu opatření, aby se pochybení potrestaného lékaře nemohlo opakovat. V minulých měsících zbavila chirurga možnosti samostatně provádět operační zákroky.

„To mimo jiné znamená, že lékař byl fakticky potrestán i snížením možnosti odborného růstu,“ vysvětlil Vlach. Současně nemocnice učinila opatření s cílem minimalizovat rizika pro pacienty. Mimo jiné začala preventivně pořizovat a archivovat videozáznamy všech laparoskopických operací.

Chyba při operaci

Policisté v květnu obvinili lékaře z ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozilo mu až pět let vězení. Tragédie se stala loni v listopadu. Při nepříliš náročné operaci si chirurg spletl strany a operoval místo nalevo napravo.

Omylem, a navíc nedostatečně pevně podvázal kyčelní žílu a z ní pak vytékala krev do pánevního dna. Chlapci selhaly životní funkce a ani následná operace už jeho smrt nedokázala odvrátit.

Prostějovská nemocnice musí na základě rozhodnutí soudu dát odškodné 16 milionů korun manželům z Prostějovska, jejichž čtyřletý syn je těžce postižený. Rodiče jsou přesvědčeni o tom, že lékaři o něj jako o novorozence špatně pečovali, a proto utrpěl nevratné poškození mozku. Nemocnice pochybení odmítá.

Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?