Lékař varoval před panikou, šíření viru zika nehrozí

26. 2. 2016 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Riziko nákazy virem zika od muže a ženy z ČR, kteří si infekci přivezli ze zahraniční dovolené, nehrozí nikomu jinému než jejich sexuálním partnerům. A i to je velmi málo pravděpodobné, řekl ČTK prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a vedoucí Centra cestovní medicíny v Ostravě-Hrabůvce Rastislav Maďar. Varoval před zbytečnou panikou.


„I když virus zika byl zjištěn také ve slinách, mateřském mléku a moči, tak pravděpodobnost přenosu jinou cestou než komárem nebo pohlavním stykem je téměř vyloučena,“ uvedl. Virus je spojován s poškozením plodu u těhotných žen v Latinské Americe, děti se rodí s menší hlavou a méně vyvinutým mozkem.

Vláda už dříve rozhodla, že v případě zavlečení do ČR nebude aktivován systém pro zvládání vysoce nakažlivých infekcí. Virus se nepřenáší vzduchem jako chřipka. Nakažené není nutno izolovat v bioboxech. První dva pacienti se léčí ambulantně. „K izolaci není důvod, virus se přenáší krví a spermatem a za velmi diskutabilních okolností snad slinami, to by ale muselo být velké množství slin do velké rány v puse,“ podotkl odborník.

Nákazu přenáší komár rodu Aedes, který ve střední Evropě nežije. Teoreticky by mohl komár proniknout do letadla, dálkový let by ale sotva přežil. Letušky procházejí kabinou s insekticidem a vystříkají celé letadlo. V zavazadlovém prostoru je za letu minus 40 stupňů Celsia, což tropický komár těžko přežije.

„Trošku riziko je v tom, a jeden z potvrzených případů v ČR to potvrzuje, že už máme ziku i na evropském zámořském území, protože Martinique, Guadeloupe nebo San Martin jsou francouzské, San Martin částečně nizozemské území v Karibské oblasti, kam se dá cestovat bez pasu. Výměna lidí je tam veliká a je docela pravděpodobné, že frekvence přenosu se bude zvyšovat,“ upozornil Maďar.

Doporučuje se necestovat do zemí zasažených nákazou, hlavně těhotným ženám a těm, které otěhotnění plánují. Maďar pro běžné občany riziko nevidí, zohlednit by se mělo jen těhotenství. Pokud se muž vrátí z oblasti zasažené virem zika, tak bez ohledu na to, zda měl či neměl příznaky, pokud má těhotnou partnerku, měl praktikovat až do porodu sex s kondomem.

„Úplně přesně se neví, jak dlouho virus vydrží ve spermatu. Takže jsme raději opatrnější, podle některých se doporučuje měsíc, podle jiných až půl roku počkat s otěhotněním,“ uvedl lékař.

Virus, který zasáhne plod v samém počátku těhotenství, zastaví růst hlavy a vyhladí povrch mozku. Děti se rodí s duševní i pohybovou poruchou. Nákaza ve vyšším stupni těhotenství už má dopad menší, dítě sice má handicap, ale může se zapojit do běžného života.

Maďar potvrdil, že stále víc lidí přichází do jeho centra se kvůli viru zika poradit. Po výletu do Mexika přišla žena, jejíž manžel a dítě oba měli příznaky nákazy. Ona až po návratu zjistila, že už v rámci pobytu byla těhotná. „Gynekoložka jí hned doporučila, ať si dá miminko vzít. To jsme jí vymluvili, ať si nechá vyšetřit krev, pak se uvidí,“ řekl Maďar.

Testy provádí Národní referenční laboratoř pro arbovirové nákazy v Ostravě, která zatím jediná v ČR je na ně vybavena. „I kdyby žena měla pozitivní nález, navrhoval bych počkat maximální možný interval, kdy ještě lze udělat potrat. A až kdyby se prokázalo vyšetřením zaostávání mozku za růstem hlavičky, plus virus zika v plodové vodě, tak by se teprve potrat zvažoval. Ale rozhodně ne automaticky na základě anamnézy,“ shrnul Maďar.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?