Lékaře je těžké motivovat, aby šli k záchrance, kde mají méně peněz než v nemocnicích

8. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysvětlit, proč Záchranná zdravotnická služba Ústeckého kraje zrušila od 1. září rychlou lékařskou pomoc v Žatci, tedy sanitky s lékařem, přišel na jednání tamních zastupitelů Pavel Csonka. Bývalý lounský místostarosta z pozice předsedy výboru pro zdravotnictví a sociální věci Ústeckého kraje vysvětloval, proč ke změnám došlo. A proč právě v Žatci.


„Nejsou lékaři,“ vyznělo z jeho vystoupení. „U záchranky jsou tabulkové platy, ne jako ve zdravotnických zařízeních, kde jsou smluvní. Pokud si tedy lékař vydělá 70, 80 tisíc, je těžké ho motivovat, aby šel k záchrance, kde bude mít 45 tisíc korun,“ vyplynulo z jeho slov před žateckými zastupiteli. „Někteří oslovení lékaři by chtěli sloužit jen o víkendech a nocích, kdy jsou příplatky za služby. To ale bere peníze kmenovým lékařům záchranky,“ řekl také.

Rychlá lékařská pomoc byla zrušena právě v Žatci proto, že dojezd sanitek s lékařem z Podbořan, Loun, Chomutova nebo Mostu do města a okolí bude v souladu se zákonným dvacetiminutovým časem. Pokud by byla sanitka s lékařem zrušena v Podbořanech nebo Lounech, tento čas by už nemusel být při cestách do odlehlejších míst dodržen, zaznělo na schůzi zastupitelů.

Čeká nemocnici více pacientů?

Od 1. září mají v Žatci nepřetržitou službu osádky dvou sanitek se záchranáři. Vedení žatecké nemocnice se obává, že osádky sanitek nyní budou vozit do nemocnice více pacientů. „Sanitky s lékařem přivezli do žatecké nemocnice v průměru 2,8 pacienta v pracovní dny a 3,2 pacienta o víkendech,“ vypočetl zastupitelům Pavel Csonka.

Ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák tvrdí, že s koncem lékařů v sanitkách v Žatci se tato čísla zvýší. Podle jeho slov lékař mnohdy na místě rozhodl, že převoz do nemocnice není nutný. Oproti tomu v oboru méně vzdělaný záchranář se k tomuto kroku odhodlá jen v minimu případů a pacienta nechá pro jistotu do nemocnice převézt.

„Situaci v Žatci sledujeme a lékaře se budeme snažit sehnat. Budeme jednat, zda by v tomto nemohli pomoc motivační programy, které vyhlašuje pravidelně Ústecký kraj,“ řekl žateckým zastupitelům Pavel Csonka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?