Lékaře zneklidňuje odchod kolegů

9. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostějovští zdravotníci neví, v jakém rozsahu budou moci od března posílat pacienty do fakultní nemocnice.


Zdravotníci v Prostějově musí počítat s tím, že po případném odchodu lékařů nebude Fakultní nemocnice v Olomouci přijímat pacienty z Prostějovska ve stejném režimu jako dřív.

Mnoho lidí totiž soukromí i nemocniční lékaři odesílali k léčení právě do krajského města. Zaměstnanci fakultní nemocnice po jednání s ministrem zdravotnictví své výpovědi zatím nestahují, a tak hrozí, že některá oddělení budou mít od prvního března omezenou kapacitu.

„Stále máme stodvaatřicet platných výpovědí. Odchody se týkají především oborů jako jsou neurologie, hematologie, chirurgie, ARO, neonatologie, chirurgie, kardiologie a zubní,“ vypočítal mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant. Jak bude fakultní nemocnice od března fungovat, to si zatím netroufá odhadnout.

Doufá ale, že se podaří zachovat péči o akutní případy v plném rozsahu. „Budeme se snažit, aby pacienti nepocítili změny. Zřejmě ale odložíme neakutní, plánované zákroky.
To neznamená, že by se operace nedočkali, ale dostanou třeba pozdější termín,“ slíbil Havrlant.

Prostějovští lékaři situaci nevidí tragicky, ale určité obavy mají.
„Společnost Agel k požadavkům lékařů Nemocnice Prostějov přistoupila naštěstí velmi rozumně. Zvýšila jim platy o osm procent a oni neodchází.

Takže se snad nic závažného dít nebude,“ říká okresní šéf České lékařské komory Bohuslav Machaň.
O pacienty se podle jeho slov prostějovští lékaři postarají stejně jako vždycky. „Stává se ale, že někoho musíme poslat „výš.“ A toho se už bojíme. Rozhodně ale všichni uděláme maximum pro to, aby zdraví nebo životy pacientů nebyly v ohrožení,“ prohlásil Machaň s tím, že přílivu pacientů z Olomouce do Prostějova se neobává.

Přestože protesty lékařů přinesou zřejmě určité problémy, celou akci Machaň plně podporuje. „Ani nemohu jinak, zavázal nás k tomu sjezd komory jako nejvyšší orgán našeho profesního sdružení,“ uvedl.

Lékařům podle něj nejde jen o vyšší platy, ale hlavně o lepší fungování celého systému financování zdravotnictví.

Lidově řečeno o to, aby se nekradlo a neplýtvalo třeba nákupy předražených přístrojů či materiálu. „Peníze jsou utopené v systému a právě tam je potřeba je hledat. Máme v republice dva nejdražší gama nože na světě, nejdražší rentgenovou stěnu na světě, to jenom tak namátkou,“ poznamenal okresní šéf komory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?