Lékaři a pojišťovny chtějí prostor pro komerci

29. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pojišťovny i zástupci ambulantních lékařů preferují větší otevření prostoru pro komerční pojištění a soukromé platby občanů. Spoluúčast pacientů by podle nich měla zcela určitě přesáhnout 10 procent z celkových nákladů na zdravotnictví. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci ambulatních lékařů a zdravotních pojišťoven...


Koalice ambulantních lékařů a Svaz zdravotních pojišťoven kritizují návrh koncepce reformy ministryně Marie Součkové. Některé její části či náměty sice mluvčí koalice Jiří Pekárek a prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich označili za přijatelné, ale shodují se v tom, že ve skutečnosti tento materiál nelze označit za koncepci.

Lékaři se s pojišťovnami shodují zejména v tom, že není možné - tak jak si přeje ministerstvo - posilovat kompetence státu, neboť ty už jsou až příliš velké, při srovnání se zahraničím.

„Rolí státu je vytvářet legislativu, nikoli přímo rozhodovat o zdravotnictví, například o výběrových řízeních, či s kým má pojišťovna uzavřít smlouvu,“ uvedl J. Pekárek.

Svaz pojišťoven zejména kritizuje návrh ministerstva na stoprocentní přerozdělování pojistného mezi pojišťovnami. Naopak by svaz podpořil záměr zavést mechanismus finančního zajištění drahé péče, což by pomohlo slabším pojišťovnám, pokud se v jejich klientele vyskytnou případy nákladných onemocnění.

Pojišťovny i zástupci ambulantních lékařů preferují větší otevření prostoru pro komerční pojištění a soukromé platby občanů. Spoluúčast pacientů by podle nich měla zcela určitě přesáhnout 10 procent z celkových nákladů na zdravotnictví.

Avšak například „švýcarskou“ spoluúčast ve výši 30 procent označil L. Friedrich za příliš vysokou, kterou si může dovolit spíše jen země s takovouto tradicí a vysokou životní úrovní obyvatelstva.

J. Pekárek uvedl, že ve stomatologii by se až 60 procent finančních prostředků mohlo získat formou soukromých plateb či připojištění. Poukázal na možnost zavést bonusy nebo nižší pojistné pro pacienty, kteří pravidelně absolvují preventivní prohlídky.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 28.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?