Lékaři a sestry jsou partnery Zkušenost a spolehlivost jsou nenahraditelné

21. 9. 2015 10:44
přidejte názor
Autor: Redakce

Glaukom představuje vážné onemocnění a často je příčinou nevratné slepoty. Ve světě jím trpí 60 milionů lidí a asi polovina z nich o své nemoci neví.




Až 90 % všech nemocných – většinou vyššího věku – trpí primárním glaukomem s otevřeným úhlem. „U většiny lidí se neobjeví žádné nebo minimální příznaky,“ vysvětluje MUDr. Petr Mlčák z Oční kliniky LF UP a FN Olomouc. „Prvním příznakem obvykle bývá pomalá ztráta periferního vidění, která může dlouho zůstat bez povšimnutí. Při onemocnění glaukomem s uzavřeným úhlem se mohou objevit jednostranné bolesti hlavy a oka na stejné straně, rozmazané vidění i pocity na zvracení.“ Léčba zeleného zákalu je nejúčinnější v počátečních stadiích nemoci a jejím cílem je oddálit nebo zpomalit ztrátu zraku. Podle typu glaukomu je možné provést operaci nebo některý typ zákroku pomocí laseru, ale nejběžnější léčbou je pravidelné kapání očních kapek.

Jak vám ve vaší práci pomáhají sestry? Na to jsme se zeptali právě MUDr. Mlčáka. „Sestřičky mají u nás přímo nezastupitelnou roli. Sestra je prvním člověkem, s nímž se pacient setká, když vejde do ordinace. Zjistí, jak na tom nemocný je, změří mu nitrooční tlak i počet dioptrií, což má svůj význam i u zeleného zákalu, a hlavně – změří mu hodnoty zorného pole. To dělá vždy sestra. Instruuje pacienta, řídí průběh vyšetření a na její zkušenosti a spolehlivosti mnohdy záleží jeho výsledek. Umí pacienta uklidnit, vysvětlit mu, co ho čeká, a on je potom schopen soustředit se na vyšetření. Práce sestry je rovněž nezastupitelná při operacích i v pooperační péči, když je pacient na lůžkovém oddělení. Lékař vidí pacienta několik minut ráno při vizitě, sestra je kolem něj prakticky celý den, kontroluje jeho stav po operaci… Zkrátka – pokud se neděje něco akutního, je to sestra, která se o pacienta stará a sama vyřeší problémy, jež jsou v její kompetenci. Práce sestry je v naší oblasti lékařské péče nesmírně důležitá i v terénu. U praktického lékaře nebo v různých pečovatelských domech umí zajistit pravidelnou péči o pacienty, kteří si sami nedokážou správně aplikovat kapky na léčení glaukomu, a to jak v těchto ústavech, tak docházkou do jejich bydliště v případě, že nemají příbuzné nebo známé, kteří by jim tuto péči byli schopni a ochotni zajistit.“

MUDr. Petr Mlčák

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?