Lékaři budou volit svého prezidenta. Favoritem je Kubek

19. 11. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kubka vyzve profesorka kožní medicíny Jana Hercogová. Ve volbě prezidenta jde nejen o moc, ale i o vliv nad velkými penězi.


Pokud Milan Kubek na sjezdu nejvlivnější nátlakové skupiny v českém zdravotnictví obhájí své křeslo, může se pomalu chystat na vstup do velké politiky.

Železné pravidlo pro dlouholeté prezidenty České lékařské komory zní totiž v Česku docela jasně: Buď se z nich (jako z Bohuslava Svobody) stávají primátoři Prahy, nebo z nich (jako v případě Davida Ratha) udělá nějaká politická strana ministra zdravotnictví, poslance a nakonec také hejtmana.

Chci vás sjednotit

S obhajobou své funkce by to přitom neměl mít Kubek na víkendovém sjezdu zas tak složité. Na souboj o pětileté šéfování doktorům ho sice vyzve uznávaná profesorka kožní medicíny Jana Hercogová z pražské Bulovky, v sále pražského hotelu Clarion ale budou mít - podobně jako na předchozích sjezdech - mírnou většinu Kubkovi příznivci.

„Někteří delegáti z minulých let se sice obměnili, ale odhaduji, že Kubek si svou většinu udrží. Před volbou prezidenta je favoritem. Na sjezdu se ale může stát cokoli,“ řekl HN bývalý šéf komory a budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda, který zažil většinu často dramatických sjezdů lékařské komory.

Kubkova vyzyvatelka Jana Hercogová bude mít šanci jen v případě, že by ohromila tři stovky delegátů strhujícím projevem. Ve své řeči bude kritizovat Kubka za příliš konfrontační styl i za to, že podle ní udělal z komory odborářskou organizaci, které jde hlavně o zvyšování platů a úhrad od pojišťoven.

„Místo toho, aby prezident Kubek lékařský stav spojoval, tak ho svým konfrontačním stylem rozděluje. Chci vrátit komoře jednotu, prestiž a odbornost, aby byla opravdovým strážcem kvality a etiky lékařského povolání,“ vysvětluje Hercogová, proč chce být historicky první prezidentkou českých doktorů.

Kubkova vize není zas tak odlišná. Mnohem víc než Hercogová ale chce, aby komora bojovala o více peněz pro české lékaře. Což se projevilo například v jednoznačné podpoře Kubka akci Děkujeme, odcházíme, při které hrozí přes čtyři tisíce lékařů, že kvůli nízkým platům odejdou do zahraničí.

A právě nemocniční doktoři jsou nejsilnější skupinou, která dnes za Kubkem stojí. „Pokud chce být lékařská komora garantem kvality a etiky, tak musí velmi silně hájit i profesní a ekonomické zájmy svých členů. Pokud chtějí lékaři, aby byla komora servilní k politikům a jen kázala o kvalitě a etice, tak ať zvolí někoho jiného,“ říká Kubek.

Vliv nad desítkami milionů

V boji mezi Hercogovou nejde jen o odlišné vize, ale i o politický vliv a o peníze. Prezident lékařské komory totiž patří spolu s ministrem zdravotnictví a šéfem VZP mezi nejvlivnější hráče ve zdravotnictví.

Když třeba v listopadu 2008 vyzvala lékařská komora pod Kubkovým vedením tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, aby odvolal tehdejšího ministra Tomáše Julínka, tak šéf vlády vydržel svého ministra držet jen dva měsíce. Hned v lednu 2009 Julínka odvolal.

Lékařská komora se navíc stala pod Kubkem bohatou organizací. Od svých členů vybere ročně přes 80 milionů, a i proto měla ke konci loňska na účtech přes 24 milionů. A o velké části z těchto peněz rozhoduje právě prezident komory spolu s jejím představenstvem.

Proč je Česká lékařská komora vlivná

Povinná pro všechny lékaře

V České lékařské komoře musí být povinně všech 48 tisíc lékařů, jinak by nemohli své povolání vykonávat. Proto je prezident ČLK jako zástupce všech doktorů vlivnou postavou českého zdravotnictví.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?