Lékaři by neměli být „na prodej“

6. 6. 2012 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejsem si jistá, zda Ministerstvo zdravotnictví vyřeší braní úplatků mezi lékaři a pacienty tím, že doporučí, aby nemocnice poskytovaly za úplatu službu „Vyber si svého lékaře“.


Souhlasím s názorem právničky Elišky Wagnerové, která tvrdí, že nový systém nic nevyřeší a že někteří lékaři, kteří brali úplatky už před zavedením této novinky, si budou i nadále zvyšovat svůj příjem nelegální cestou.

Přístup nemocnic v karvinském okrese k zavádění nové služby je mi sympatický. Líbí se mi, že zohledňují především etické principy a možnost „koupit“ si primáře považují za diskriminaci chudších pacientů.

Myslím, že zdravotnictví v tak vyspělé zemi, za jakou se Česká republika považuje, by mělo zajistit potřebnou péči v dostatečné kvalitě všem, kteří ji potřebují, bez ohledu na to, zda si za ni mohou, nebo nemohou připlatit.

Přirovnávat výběr lékaře za úplatu k možnosti připlatit si za nadstandardní pokoj nebo stravu v nemocnici mi nepřipadá příliš šťastné.

Argument, že tato praxe funguje už dlouhá léta v západoevropských státech, neberu, proto že my jsme národ specifický a hlavně zvyklý na něco úplně jiného.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?