Lékaři chtějí nový zákon o platech

2. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Heger odmítá, aby ředitelé nemocnic nerozhodovali o platech. Někteří lékaři nežádají, aby jim ministr garantoval místa.


Na dohodu mezi odcházejícími lékaři a vládou již zbývá jen pár dní. Přibližuje se chvíle, kdy by ředitelé nemocnic museli nastartovat nouzové plány a přiznat, která oddělení zavřou a kde omezí péči jen na akutní.

Po páteční naději na dohodu se přitom jednání opět zasekla. Přitom na částce dvě miliardy na platy v letošním roce se obě strany v zásadě shodnou.

„Tři věci pro mě byly nepřijatelné: aby všem, kdo stáhnou výpovědi, byl garantován návrat, specifický zákon o odměnách lékařů a aby do 14 dnů ředitelé nemocnic podepsali kolektivní smlouvu,“ řekl včera HN Heger.

Hlavním problémem je nyní právě požadavek lékařů, aby jim vláda vytvořila úplně nový systém odměňování. Musela by kvůli tomu prosadit i nový zákon o odměňování zdravotnických pracovníků. Podle lékařů to však byl jejich požadavek už od začátku.

„Že jsme to teď dali do té smlouvy, bylo pro pana ministra velké překvapení. Ale říkali jsme mu už tři čtvrtě roku, že chceme samostatnou platovou normu pro lékaře,“ řekl Miloš Voleman, člen předsednictva Lékařského odborového klubu.

Zákon by podle něj de facto zavedl smluvní platy pro lékaře, ale s minimální nepodkročitelnou mzdou. Stávající platové tabulky by úplně zanikly.

To už se ale nestihne a ve svých požadavcích posunuli lékaři nový zákon až na rok 2013. Včera na svém sjezdu ale diskutovali i o tom, zda by to nemělo být už o rok dříve. Podle radikálnější části lékařů je rok 2013 již příliš velkým ústupkem.

Přestože LOK nakonec po včerejším jednání oznámil shodu a řekl, že principy textu dohody jsou pro lékaře z hlediska základních parametrů nepodkročitelným minimem, například na garanci návratu pro všechny lékaře řada z nich netrvá.

„Požadovat garance o tom, že nás všechny vezmou zpátky, je alespoň pro mne extrémně ponižující a oslabuje to naši pozici,“ napsala jedna z lékařek v interní korespondenci lékařů. A není s tímto názorem vůbec sama.

Mezi lékaři naopak panuje shoda v tom, že jim nestačí rozdělení 2 miliard do platů jen přes vedení nemocnic. Chtějí zvýšení tabulkových mezd, nepodkročitelnou hodinovou mzdu nebo alespoň kolektivní dohody, které stanoví, o kolik se kterému lékaři plat skutečně zvýší. „Máme smutné zkušenosti s tím, jak řada nemocnic hospodaří,“ vysvětluje Voleman.

Samotní ředitelé nemocnic se ale takovým zásahům do svého rozhodování brání a ministr Heger zatím stojí za nimi.

Zasahovat do kompetence vedení nemocnic se nechce ani jeho koaličním partnerům. „Představa, že by ředitelé nemocnic nerozhodovali o rozdělení peněz, je absurdní,“ řekl HN poslanec za ODS Marek Šnajdr.

I podle Víta Bárty (VV) je omezování kompetencí managementu obecně vždycky nebezpečná záležitost.

Přestože se nyní zdá, že dohoda je v nedohlednu, tlak na ní bude sílit. Politikům se bude vyjednávat o to lépe, o co méně budou lékaři jednotní.

Ti to však dobře vědí, a proto se vedení Lékařského odborového klubu snaží najít dohodu i s radikálnějšími lékaři, kterými připadá pondělní dohoda málo.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?