Lékaři chtějí odejít, nemocnicím hrozí kolaps

27. 11. 2010 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Na požadované přidání jsou ročně třeba tři miliardy korun. Ministr Heger věří, že doktoři masově neodejdou. Už 4112 ze 16 000 nemocničních lékařů chce k poslednímu dni v roce podat výpověď.


S dvouměsíční výpovědní lhůtou by tak z nemocnic odešli k poslednímu únorovému dni příštího roku. Pokud všichni hrozbu splní, nemocniční péči hrozí kolaps.

Ten by znamenal oddalování plánovaných operací, doslova fronty na ošetření, kdy přednost by vždy mělo poskytnutí akutní péče. Pacienti by měli problém dostat se do nemocnice, čekací doby na různé zákroky by se neúměrně prodloužily.

„Kdyby opravdu odešlo z nemocnic 4000 lékařů, situace by byla vážná,“ řekl Právu Leoš Heger, ministr zdravotnictví. „Ale zhruba takové množství někdy odchází na dovolenou o prázdninách a péče se nehroutí. Pokud lékaři z nemocnic odejdou, péče v nich by se musela více koncentrovat, někde se dočasně nevyhnou zavírání některých oddělení, možná nemocnic. Ale stav nebude tak kritický, aby byla péče narušena. Na dostupnosti asi ano. Na kvalitě ne,“ řekl ministr. Dodal, že pacienti budou muset déle čekat na některé neurgentní výkony, lékaři budou mít ještě méně času než dnes, ale tu „péči, kterou budou lidé potřebovat urgentně i krátkodobě, tak určitě dostanou“.

Platové požadavky

Heger připustil, že pokud by z nemocnic odešlo 7000 lékařů, složí funkci. Lékařská komora ale nechce, aby odstupoval nebo byl odvolán. Podle ní by to byl důkaz, že vláda zdravotnictví neřeší a řešit nechce.

Lékařský odborový klub (LOK), který akci Děkujeme, odcházíme vyvolal, požaduje, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5násobku průměrné mzdy ve státě, tedy asi 35 000 korun měsíčně, a aby lékař s plnou kvalifikací bral trojnásobek průměrné mzdy, tedy asi 75 000 korun. To vše za základní pracovní dobu. Dnes lékaři berou v průměru 45 až 50 000 korun měsíčně se všemi příplatky a službami.

Na přidání jsou třeba tři miliardy korun. Přitom zdravotní pojišťovny mají na účtech navíc 18 miliard. Vláda si musí říct, jaké priority chce. Zda držet peníze v pojišťovnách, nebo zaplatit lékaře a udržet je v nemocnicích,“ řekl Právu předseda LOK Martin Engel.

Na dotaz, proč LOK zorganizoval tuto akci v době, kdy je krize, řada podniků propouští a šetří se, kde se dá, Engel řekl: „Může se to tak jevit. Ale už čekáme na ohodnocení své práce 20 let. A čekat dál už nelze. Navíc v EU zanedlouho skončí výjimka z přesčasové práce a celá Evropa bude lékaře shánět.“
Dokladem toho je nedávný veletrh 38 německých a dvou rakouských klinik, které lanařily české lékaře k práci v nich. Nabízely až 4000 eur měsíčně a zájem lékařů byl obrovský. Téměř 5000 si vzalo formulář a vyplnilo ho. „Takovýto stav by přece měl zatřást vládou, aby lékaře v zemi uchovala. Ale nic se neděje,“ řekl Engel s tím, že do září, než se kampaň naplno rozjela, byly dveře pro jednání otevřeny dokořán. Teď se přivírají. Nejvíce doktorů chce odejít z nemocnic v Moravskoslezském kraji, dále v kraji Vysočina, na Zlínsku a Karlovarsku.

Ve velkých fakultních nemocnicích akce LOK nemá takovou odezvu jako v malých nemocnicích, a to proto, že lékaři v nich mají vyšší platy.

Právní kancelář vybere výpovědi

Engel Právo informoval, že LOK najal právní kancelář, která bude výpovědi lékařů soustřeďovat, zkontroluje je po formální stránce a doručí zaměstnavatelům lékařů, kteří výpověď podali.
„Samozřejmě že bychom radši zůstali, ale stát měl hodně času, aby naše požadavky splnil,“ řekl Engel.
Ministr Heger pořád doufá, že většina lékařů, kteří chtějí odejít, nakonec zůstane. „Vyžaduje to dobrodružnou povahu,“ řekl ministr s tím, že mnozí zde mají rodiny, přátele, děti chodí do školy, zkrátka vybudované zázemí. Odejít do cizího prostředí proto není snadné. Jejich požadavku na zvýšení peněz rozumí, ale prý „na to nejsou peníze“. Požádal je o zachování zdravého rozumu tak, aby na to nedoplatili pacienti.

Požadavky lékařů

Zavedení jednotné mzdové normy pro zdravotníky, tak aby základní plat bez přesčasů odpovídal 1,5-3 násobku průměrné mzdy v ČR (tedy zvýšení hodinové mzdy začínajícího lékaře ze 100 Kč na 200 Kč a lékaře s plnou klasifikací ze 200 Kč na 400 Kč) s účinností od 1. 1. 2011.

Zrušení stávajícího systému postgraduálního vzdělávání a převedení kompetencí utvářet a realizovat postgraduální vzdělávání do kompetence České lékařské komory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?