Lékaři: Civilkáři nám citelně chybí

13. 9. 2006 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez pomoci "civilkářů" se po zrušení povinné základní vojenské služby musely obejít personály v tuzemských nemocnicích. Řada z nich je nucena stavy doplňovat v rámci brigád, zejména pak přes prázdniny a v době dovolených. To neplatí v hradišťské nemocnici, která tuto výpomoc striktně odmítá. Někteří tamní lékaři ji však postrádají...


Uherské Hradiště -

Nezájem o brigádníky zdůvodňuje vedení nemocnice tím, že situaci bez problémů zvládá vlastními silami. „Jejich pomoc skutečně nepotřebujeme. Druhým důvodem, proč je nepřijímáme, jsou přísné hygienické podmínky, které platí na odděleních,“ vysvětlil mluvčí Uherskohradišťské nemocnice, a. s., Vlastimil Langer. Zástupci zdravotnického ústavu se podle jeho vyjádření v minulosti museli s absencí pomocných sil vyrovnat jinak. „V uplynulém období jsme tyto nedostatky řešili získáním pracovních sil z úřadu práce. Svého času u nás pracovalo třicet lidí, které nám doporučil tento úřad,“ přiznal Langer. Zároveň podotkl, že s přijímáním brigádníků nepočítají ani v následujících letech.

V ostrém kontrastu s Langerovým vyjádřením jsou slova mluvčí zlínské Baťovy nemocnice Karly Havlíkové. „V našem zařízení letos našlo brigádu na čtyřicet studentů. Někteří pracovali jako sanitáři, další na jednotlivých odděleních a jiní našli uplatnění v technických provozech. Školáků bylo ale daleko více, než jsme mohli přijmout,“ sdělila mluvčí krajské nemocnice a dodala, že špitál přijímá brigádníky nejen v době prázdnin, ale také v ostatních měsících. „Pomáhají o sobotách a nedělích, kdy kmenoví zaměstnanci čerpají dovolenou nebo jsou sami nemocní,“ vysvětlila Havlíková.

Podle řady zaměstnanců Uherskohradišťské nemocnice na některých odděleních pomocné síly chybí. „Pomáhali nám například s fyzicky náročnými pracemi, které nyní musíme zvládat samy. Máme také komplikace při volbě data dovolené, protože personál je vytížen na maximum,“ postěžovala si jedna ze sester hradišťské nemocnice, která z obav ze ztráty zaměstnání požádala o zachování anonymity. Podobně vnímá stávající situaci i mluvčí zlínské krajské nemocnice. „Civilkáři nám výrazně pomáhali. Využití našli i v péči o pacienty. Po jejich odchodu jsme je nijak nenahrazovali. Práci musí zastat naši zaměstnanci. Brigádníci nám však částečně tuto situaci ulehčují,“ komentovala situaci Havlíková.

MICHAL ČERVINKA, Slovácké noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?