Lékaři dál povinně v komorách

22. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nečekaně dramatické bylo páteční projednávání zákona o lékařských komorách, do kterého opozice za pomoci lidoveckých poslanců prosadila nepovinné členství lékařů, stomatologů a farmaceutů. S tím však naprosto nesouhlasila ministryně zdravotnictví Marie Součková...


PRAHA - a než by dopustila schválit zákon v nové podobě, raději se ho rozhodla stáhnout těsně před závěrečným hlasováním.

Opozice vládě tento krok znesnadnila tím, že se nespokojila s žádostí Součkové a ani premiéra Vladimíra Špidly, který ji podpořil jménem vlády, a trvala na předložení jejího písemného usnesení. Až poté povolila vládě od jejího návrhu zákona, který však po zásahu poslanců doznal zásadní změny, odstoupit. Znamená to, že dál povinné členství v odborných komorách pro lékaře a lékárníky zůstává.

Prestižní členství

Jak řekla Právu Součková, absolutně pojaté nepovinné členství v lékařských komorách není možné a bylo zbytečné na hlasování o zákonu spěchat. „Farmaceuti jsou členy komory proto, že provozují lékárnickou praxi, nemají žádnou kliniku či jiného garanta. Nepovinné členství by u nich znamenalo neodborné vedení. U zubních lékařů je to stejné. Ti všichni by proto měli být členy komory povinně dál. Totéž by mělo platit i pro ty, kdo vzdělávají, tedy docenti, profesoři, a také primáři a třeba ředitelé-lékaři. Pak by mělo být členství v komoře i otázkou prestiže,“ řekla Právu.

Jak dodala, hodlá v novém roce předložit velmi brzy novou verzi zákona, v níž by bylo přesně vymezeno, kdo by měl být členem komory povinně a kdo by si mohl vybrat. „Preferuji, aby členem komory byl ten, kdo vykonává samostatně výkony a je za ně také odpovědný. Tzn. jakýkoli soukromý lékař, který vykonává ambulantní či lůžkovou praxi. Jeví se mi nadbytečné, aby v komorách museli být i absolventi vysokých škol. Také lékaři v zaměstnaneckém poměru by se mohli dobrovolně rozhodnout.

Místopředseda klubu KDU-ČSL Josef Janeček odmítá obvinění, že by lidovci zkomplikovali situaci koalici. „Je pravda, že řada našich poslanců vyslechla žádosti svých voličů, lékařů i pacientů, když podpořila myšlenku nepovinného členství,“ řekl Právu. Jak dodal, je mu myšlenka přesného vymezení, pro koho bude v komorách členství povinné a kdo ho bude moci zvolit dobrovolně, sympatická.

Špidla: vzrušující téma

Situaci kolem členství v komorách nepovažuje premiér Vladimír Špidla za neobvyklou. „Členství v komorách je neobyčejně vzrušující téma,“ řekl. Dodal, že v takových případech vznikají různá jednorázová politická spojenectví. Postavil se za Součkovou a dal najevo, že ji za páteční události neodvolá.

Změnu členství v komorách označil premiér za nepřiměřený zásah do zdravotnictví. Lidovci dali najevo, že i při vyjednávání o novém zákonu, který po pátečním rozhodnutí Sněmovny vláda předloží, budou inklinovat spíše k nepovinnému členství v komorách. „Vláda předloží svůj návrh a my doufáme, že v tom návrhu bude zrušení povinného členství,“ řekl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Špidla také novinářům popsal, jak to bylo s narychlo svolaným jednáním vlády, která se sešla ve Sněmovně a rozhodla se vzít zákon zpět. “(Ministři) byli po parlamentu, nebylo to nic dramatického. Přišel jsem a za pět minut jsem je měl pohromadě,“ uvedl.

Pacient nebude mít jistotu

„Pokud by bylo členství nepovinné, bylo by to špatné, protože pacienti by neměli jistotu, že ten a ten lékař je skutečně způsobilý k výkonu svého povolání,“ řekl Právu prezident stomatologické komory Jiří Pekárek. Dodal, že právě tuto odbornost komory garantují. Přimluvil se za tři samostatné zákony pro komory lékařů, lékárníků a zubařů, které by zohlednily specifika oborů.

Prezident České lékařské komory David Rath soudí, že „ve všech okolních státech je členství povinné. Je dobře, že vládní koalice návrh zákona o komorách stáhla.“ Návrh na nepovinné členství bere za „útok z pozice síly na mandát prezidenta a vedení komory“.

Dodejme, že ze 40 tisíc lékařů, kteří jsou povinně v lékařských komorách organizováni, už 3,5 tisíce podepsalo petici proti povinnému členství a jejich hlas je stále víc slyšet.

„Povinné členství v profesních komorách nemá smysl v případě zaměstnaných lékařů, zubařů a lékárníků,“ míní předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

Za povinné členství bojuje naopak prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Právo, 20.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?