Lékaři: Děkujeme, odcházíme

25. 11. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Odpovídající mzdy a finančně dostupné vzdělávání pro mladé lékaře - to jsou požadavky těch, kteří se zapojili do celostátní kampaně s výstižným názvem Děkujeme, odcházíme. Tato problematika se dotýká i Rychnovska.


Ze zdravotnictví začínají do zahraničí odcházet ve větší míře nejen lékaři s praxí, ale i čerství absolventi lékařských fakult. Chybí jim motivace pracovat v Česku.

V mnohých zdravotnických zařízeních jsou lékaři zaměstnáváni formálně na zkrácené úvazky, ve skutečnosti ale pracují celou dobu a pobírají minimální mzdy. Dalším problémem je objem přesčasové práce. Podle slov nemocničního personálu dochází u lékařů i sester k obcházení Zákoníku práce zcela běžně.

„Ano, bohužel se to týká i zaměstnanců naší nemocnice. Nemám k dispozici přesné počty lékařů zapojených do této kampaně, avšak vím, že nejsou spokojeni s výší odměňování a také se systémem vzdělávání mladých lékařů, který je nešťastně nastaven,“ informoval ředitel rychnovské Oblastní nemocnice Luboš Mottl a doplnil, že je nutné do zdravotnictví investovat více finančních prostředků.

Personál Oblastní nemocnice nechce být dále odměňován současným způsobem, kdy se počty odpracovaných hodin až zdvojnásobují. „Velký vliv na tuto situaci má i tlak médií,“ dodal Mottl.

V současné době nikdo ze zaměstnanců rychnovské nemocnice výpověď nepodal a jejich počet splňuje požadavky zdravotních pojišťoven na to, aby poskytli odpovídající zdravotní péči. To však nemění nic na tom, že se nechtějí smířit se současným systémem.

Opačné starosti

Nemocnice v Opočně se celostátní kampaň příliš nedotýká, zdejší personál má zcela jiné starosti. O budoucnosti opočenské nemocnice má rozhodovat zastupitelstvo Královéhradeckého kraje na začátku prosince, po zrušení chirurgického oddělení hrozí uzavírání dalších provozů.

„Těžko můžeme říkat „Děkujeme, odcházíme“ v situaci, kdy někteří z nás v podstatě byli odejiti, dalším to hrozí,“ konstatují pracovníci opočenské nemocnice, kteří s obavami čekají na další kroky Královéhradeckého kraje a nechtějí zveřejnit svá jména.

Konec lůžkových oddělení

Že jsou jejich obavy oprávněné, dokazuje návrh krajské odborné komise, podle něhož mají skončit v opočenské nemocnici všechny lůžkové části. O pacienty se mají postarat nemocnice v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou.

Jak uvádí mluvčí kraje Imrich Dioszegi, tím chce krajské zdravotnictví ušetřit na provozu nemocnice zhruba 25 milionů korun ročně a další desítky milionů nutné na rekonstrukci opočenského zařízení.

V Opočně budou lidem i nadále sloužit nemocniční ambulance a zůstane tam také posádka krajské zdravotnické záchranné služby.

Souhlas radních

S návrhem omezit provoz malé nemocnice, který od září připravovala skupina zdravotnických expertů, včera souhlasili krajští radní. Změny by měly proběhnout během první poloviny příštího roku.

„Přiblížit vybavení opočenské nemocnice současným požadavkům na poskytování zdravotnických služeb by představovalo investici v desítkách milionů korun a i tak by nemocnice poskytovala pouze omezené služby. Přesun lůžkové části opočenské nemocnice zajistí do budoucna zachování kvalitní akutní i následné péče s kompletním zázemím pro celý region Rychnovska,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní odpovědná za zdravotnictví.

Náchod a Rychnov

Zdravotníci, kteří léčí v Opočně, by měli najít práci v náchodské a rychnovské nemocnici. „V Náchodě přibude dalších asi 20 lůžek následné péče a o dalších zhruba 5 lůžek víc pak má být v její jaroměřské pobočce. V rychnovské nemocnici po drobnějších stavebních úpravách vznikne asi 20 nových lůžek následné péče a rehabilitace a 10 lůžek interny,“ uvedl ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl.

Úkol navrhnout optimální řešení budoucnosti opočenské pobočky Oblastní nemocnice Náchod dostala odborná skupina zdravotnických expertů od krajských zastupitelů letos v září. Odborná skupina složená z manažerů krajského zdravotnického holdingu, odborníků z krajských oblastních nemocnic, zástupců Fakultní nemocnice Hr. Králové, hradecké pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny či krajské záchranné služby vznikla právě kvůli tomuto zadání zastupitelů.

Mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi potvrdil, že o definitivním omezení provozu opočenské nemocnice budou rozhodovat krajští zastupitelé na svém prosincovém zasedání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?