Lékaři dnes protestují, v Praze to vidět není

1. 3. 2013 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři dnes protestují, v hlavním městě to ale vidět není. ČTK při návštěvě několika pražských poliklinik a jedné nemocnice v centru města zjistila, že nikde nejsou plakátky ohlašující protest, ani upozornění pro pacienty, že mohou podepsat petici. Žádný plakátek nebyl ani na dveřích nemocniční odborové kanceláře. Ordinace ambulantních specialistů, kteří hlavně jsou nespokojeni, fungovaly, pacienti v klidu čekali na ošetření. Nikdo se neptal, jestli se dnes ordinuje.


Na jediné ordinaci byl zapomenutý starý vzkaz z 1. září loňského roku, že pacienty ošetří v sousední ordinaci. Nápis „Mimo provoz“ našla ČTK jen na dveřích jednoho WC.

Protestní kampaň organizují lékařská komora s lékařskými odbory proti reformám ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Zdravotní pojišťovny podle nich dají na léčení méně peněz, projeví se to ve zhoršení dostupnosti péče, například se prý prodlouží čekání na operaci.

Prezident lékařské komory Milan Kubek ČTK řekl, že protestní akce má být symbolická, péče bude zajištěna. Lékaři historicky zřejmě poprvé hodlají v této kampani spojit síly s pacienty, vyzvali je proto k podpisu petice nazvané Zachraňme naše zdravotnictví.

Lékaři ji nabízejí k podpisu pacientům přímo v ordinacích, například na poliklinice Prosek v ambulancích neurologie a oční. Podpisy sbírají i pacientské organizace. Archy odesílají komoře, k čtvrtečnímu večeru bylo sebráno 15.000 podpisů, další archy přijdou dnes. Podpisů podle Kubka začalo přibývat hlavně v posledních dnech, kdy se občané o důvodu protestu od lékařů více dozvídají.

„Občané se konečně začali zajímat, jak je zdravotnictví financováno. Nevěří, že část léků platí lékař a že čím víc lékař pracuje, tím méně mu zdravotní pojišťovna zaplatí,“ řekl Kubek.

Podle ministra lékaři pacienty zneužívají, tím že je zatahují do svého boje o peníze. Podle Kubka ale lékaři jen informují pacienty o stavu zdravotnictví, který je podle nich nejhorší od roku 1989. „Občané si zdravotnictví platí ze svých daní a mají právo spolurozhodovat, jaké bude,“ shrnul Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?