Lékaři fifejdské nemocnice dostanou přidáno. Ti věrní

11. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
O tisícovku větší výplatu budou mít od ledna lékaři Městské nemocnice Ostrava. Od března se jim pak plat navýší o další tisícikorunu. Přidáno však dostanou jen ti, kteří nepodali hromadnou výpověď.


O navýšení platů už bylo podle ředitele nemocnice Jana Zháněla rozhodnuto loni touto dobou, nyní vedení nemocnice jen spustilo připravený plán.

„Původně měli dostat přidáno všichni, ale samozřejmě, že nemůžeme zvýšit plat lékařů ve výpovědní lhůtě. Přidáno dostanou ti, kdo nezpochybnili svůj pracovněprávní vztah s Městskou nemocnicí Ostrava,“ vysvětlil Zháněl.

Netají se tím, že usiluje o to, aby lékaři podané výpovědi stáhli. „Vysvětlujeme lékařům, jak jejich odchod může poškodit nemocnici a pacienty, jednáme s vedením města Ostravy, coby zřizovatelem, i s představiteli Moravskoslezského kraje,“ tvrdí Zháněl s tím, že vyšší platy bude nemocnice financovat z vlastních zdrojů.

Dodal, že výpověď tu v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme podepsalo šestadevadesát lékařů z 226. Tři z nich výpověď stáhli. Předseda místní organizace Lékařského odborového klubu ve fifejdské nemocnici Tomáš Rusnok míní, že rozhodnutí ředitele nemocnice navýšit lékařům mzdy o tisícovku nepatří mezi dobré manažerské kroky.

„Lékaři, kteří se nepřidali k výzvě, se zřejmě cítí dostatečně ohodnoceni, na rozdíl od těch, kteří podali výpovědi. Není logické zvyšovat mzdy jenom této skupině. Navíc jde o částku, která může ty lékaře spíš urazit,“ míní Rusnok. Nechápe, proč nemocnice, když má finanční prostředky, platy lékařů neřešila dříve.

Tvrdí, že lékaři na odchodu jsou jednotní. „Tři stažené výpovědi tvoří velmi malý díl z celkového počtu podaných. S tím se musí vždycky počítat,“ konstatoval Rusnok.

Dodal, že od vedení nemocnice zatím odboráři nedostali žádný konkrétní návrh, jak celou situaci řešit. „Celá akce není zaměřena proti zaměstnavateli. Jde nám o systémové kroky, které má řešit ministerstvo zdravotnictví,“ podotkl Rusnok.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice (FNO) Tomáš Oborný uvedl, že v souvislosti s výzvou LOK tu výpověď nepodal žádný lékař. Z Vítkovické nemocnice chce podle mluvčí skupiny Agel Hany Szotkowské odejít pouze jeden lékař, který má v tomto zdravotnickém zařízení minimální úvazek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?