Lékaři hrozí hromadným odchodem

9. 11. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nespokojenost lékařů, kterým se nelíbí, že musejí sloužit dlouhé přesčasy a platové ohodnocení se zdaleka nevyrovná odpovědnosti a náročnosti jejich práce. Na druhé straně obavy vedení nemocnic, které přiznávají, že hromadný odchod lékařů by pro nemocnice znamenal značné problémy.


Tak by se dala charakterizovat situace v současném zdravotnictví, kdy lékaři vyhrožují hromadnými výpověďmi, pokud se podmínky pro lékaře a personál nezlepší. „Bude to o tom, kdo má pevnější nervy, ale my nepolevíme,“ zaznělo v pátek na setkání signatářů a sympatizantů výzvy Děkujeme, odcházíme v havířovské nemocnici.

Lékaři jsou nespokojeni s dlouhodobým platovým podhodnocením, které je nutí dělat desítky hodin přesčasů, a špatný systém vzdělávání. Pokud by skutečně splnili svou hrozbu a na konci roku podali hromadně výpovědi, od 1. března by jen v havířovské nemocnici ubylo víc než polovina z přibližně stovky.

A zařízení nebude v případě většího odchodu pracovníků schopno poskytovat ani akutní péči. „Pracuji v této nemocnici už 19 let, a aby si člověk vydělal alespoň 55 tisíc čistého, tak musí mít, s přesčasy odděláno minimálně 330 hodin,“ tvrdí lékař Martin Hamar, který je prý rozhodnut podat výpověď.

Stejně jako on smýšlí asi padesát tamních lékařů. „Celá interna dala vedení na vědomí, že k 1. březnu 2011 odchází. Už jsem požádal kraj, aby se v pátek na poradě ředitelů touto situací zabýval. My budeme ve středu v rámci porady vedení rozdávat úkoly na sestavení krizového plánu,“ reagoval na nejnovější vývoj situace okolo akce Děkujeme, odcházíme ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc.

Podle něj je to nebezpečné i pro občany Havířova, proto se neví, kolik lékařů by zůstalo a jakou akutní péči bude nemocnice schopna poskytovat. „Do konce roku to musíme mít zmapované, kolik oddělení bude schopno fungovat,“ dodal Ferenc.

Podle mluvčí havířovské nemocnice Jany Zlattnerové má management nemocnice jen velmi omezené možnosti, jak lékařům v odchodu zabránit. Momentálně Havířovu lékaři ještě nechybí, ale nemocnice jede co do počtu zaměstnanců na doraz. „Personální obsazení jednotlivých oddělení nemá rezervy. Budeme muset řešit i možné odchody jednotlivců,“ popsala Zlattnerová.

Podobná situace je v Karviné a Orlové. „V případě naplnění hrozeb si moc dobře nedokážu představit 1.březen příštího roku, tedy den realizace výpovědí lékařů. Obávám se odchodu kteréhokoliv kvalifikovaného lékaře. V každém případě bude pro karvinskou nemocnici vypracován krizový plán. Ovšem bude-li s kým zajistit krizovou dostupnost zdravotní péče,“ tvrdí náměstek ředitele Radek Sušil.

V Karviné a Orlové jsou podle jeho slov stavy lékařů v některých oborech, například na interně, chirurgii, neurologii na hranici efektivního fungování oddělení. „S veškerým vypětím sil, tedy bez rezerv, je zajištěn provoz oddělení,“ doplnil Sušil.

Podle předsedy pobočky Lékařského odborového klubu v Havířově, Martina Sedláčka, se v této nemocnici k výzvě Děkujeme, odcházíme připojilo k dnešnímu dni 60 lékařů. „Ve sto procentech jsou to lékaři ze stěžejních oddělení nemocnice, jako je ARO, chirurgie, gynekologie, dětské, urologie nebo neurologie. Lékaři jsou rozhodnuti, že pokud vláda nezmění přístup k dané situaci, tak výpovědi podají. Tato oddělení, pokud by k tomu došlo, tak 1. března příštího roku by byla zcela bez lékařského personálu,“ tvrdí Sedláček.

Ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Jan Ferenc je toho názoru, že je třeba protestní aktivitu lékařů podporovat. „Je nemožné, abychom ve zdravotnictví poskytovali stejnou péči jako v letošním roce a v příštím roce měli o pět procent méně, což garantuje ministerstvo zdravotnictví. Už dnes jsme ztrátoví. Vláda musí přijmout taková opatření, aby stát peníze do zdravotnictví vložil,“ tvrdí Ferenc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?