Lékaři jednají s vedením kolínské nemocnice o kolektivní smlouvě

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy nastaly ve chvíli, kdy vedení nemocnice změnilo způsob placení pohotovostních služeb. Mzdy lékařů na některých odděleních se tak snížily až o deset procent...


O nové kolektivní smlouvě jedná vedení kolínské nemocnice s lékařským odborovým klubem.

„Po dohodě s primáři došlo ke změně části pohotovostních služeb na takzvanou příslužbu, která je méně placena. Důvodem byl nízký počet lékařských zásahů v nočních hodinách,“ sdělil ředitel Nemocnice Kolín Luděk Rubáš s tím, že toto opatření se dotklo urologie, očního a gynekologickoporodnického oddělení.

Především lékaři ze dvou posledních oddělení ale protestovali prostřednictvím odborového klubu. Ten slavil úspěchy například vloni, kdy lékařům vyjednal zvýšení platů, které jsou ale po letošní změně opět nižší.

Podle předsedy lékařského odborového klubu Petra Volšanského se tato změna neslučovala s původní kolektivní smlouvou mezi odbory a vedením.

“ Proto došlo k jejímu vypovězení a začali jsme jednat o nové,“ přiblížil Volšanský. Ředitele nemocnice protesty jeho podřízených nepřekvapily. „Více bych byl zaskočený, kdyby řekli, že toto opatření schvalují,“konstatoval Rubáš.

Podle něj je změna krátkodobým opatřením, které potrvá do zavedení nového mzdového systému v souvislosti s přechodem nemocnice na akciovou společnost.

„Záměrem je mzdy stanovit jako jednu částku. Nyní máme tabulkové platy a k ním nejrůznější příplatky, například za přesčasy. Těch mají lékaři stovky,“ vysvětlil Petr Volšanský.

Odbory se budou snažit prosadit, aby se lékařům zvedl plat alespoň o inflaci. A vypadá to, že uspějí. “ Na tento požadavek jsme přistoupili,“ uvedl včera ředitel.

Petra Palečková, Kolínský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?