Lékaři kolínské nemocnice se zlobí: chceme slibované platy

15. 2. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
O 6,25 procenta vyšší mzda. Takovou měli nyní ve výplatním termínu za měsíc leden najít na svých výplatních páskách lékaři (nejen) kolínské nemocnice. Leč nestalo se.


Zvýšení mezd po protestní akci Děkujeme, odcházíme slíbilo ministerstvo zdravotnictví. Ze svých kapes to mají uhradit nemocnice, ale ty na to prostě nemají.

„V současné době nejsme schopni garantovat 6,25 procentní navýšení mezd zdravotnickým pracovníkům, ke kterým se zavázal ministr zdravotnictví. Důvodem je snížení předběžných měsíčních úhrad od VZP na letošní rok o 1 procento oproti roku 2011, což znamená minus 7,6 milionu korun ročně na straně příjmů,“ říká ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Připomíná, že k tomu je potřeba si připočíst čtyřprocentní nárůst DPH na zdravotnický materiál a léky a navýšení cen energií – to vše se naopak projeví nárůstem nákladů. „Udržet vyrovnané hospodaření v letošním roce bude za takto nastavených podmínek velmi obtížné ne­li nemožné,“ konstatoval ředitel. Lékaři zatím stále čekají.

„Čeká se do března, až začnou chodit zálohy,“ řekl primář endoskopického centra kolínské nemocnice Petr Volšanský. „Vyzývají nás k trpělivosti. Nechceme bojovat proti nemocnici a poškozovat ji, to jsme nechtěli nikdy, dohoda byla s vládou,“ podotýká a dodává, že lékaři sice čekají na navýšení platů o slibovaných 6,25 procenta, ale myslí si spíše, že nedostanou nic.

„Budou následovat protiopatření, ale chceme bojovat seriózně,“ dodává lékař Petr Volšanský.

Prakticky ve stejné situaci jsou všechny středočeské nemocnice. Podle Kateřiny Pancové, ředitelky Oblastní nemocnici Kladno, na niž přešla úloha Krajské nemocnice Středočeského kraje,nemocnice dostanou od Všeobecné zdravotní pojišťovny méně peněz než loni a menší pojišťovny prý budou platit na úrovni roku 2010.

„Budeme s nimi jednat a zvažovat, jestli s těmi malými pojišťovnami uzavřeme smlouvu (…), protože to je pro nemocnice opravdu velmi nevýhodné,“ uvedla Pancová. Kromě peněz od pojišťoven mohou nemocnice zvýšit příjmy zvýšením počtu výkonů podle úhradové vyhlášky. Podle Pancové však peníze uvidí až v polovině nebo na konci příštího roku, přitom platy se měly zvýšit už od letošního ledna.

Peníze navíc podle ředitelky nemocnice částečně utratí za zvýšené DPHa část spolkne inflace.
Krajské nemocnice vyjednávají s hejtmanstvím o provozních dotacích, které by měly zaplatit ztrátové a nehrazené činnosti. Podle Pancové jde například o dětský domov v Mladé Boleslavi, infekční oddělení v příbramské nemocnici nebo pokoje v kladenské nemocnici, které nahrazují záchytku.

„Snažíme se zatím úspěšně vyjednávat s krajem, že bude našim lékařům a zdravotnickém personálu garantovat alespoň stejnémzdy jako v roce 2011,“ uzavřela Pancová. Středočeský kraj je zřizovatelem nemocnic v Kladně, Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově.

Na růstu příjmů zdravotníků se loni na jaře dohodly lékařské odbory s ministrem zdravotnictví pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž výpověď z práce podala skoro pětina nemocničních doktorů. Odboráři tehdy s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) podepsali memorandum, které se zmiňuje o desetiprocentním zvýšení platů. Heger nedávno uvedl, že to není kvůli ekonomické situaci možné. Nabídl přidávání o 6,25 procenta, od pololetí pak případně ještě o 3,75 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?