Lékaři krajských nemocnic Zlínského kraje přidáno nedostali

21. 2. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a zdravotnický personál v nemocnicích pod správou Zlínského kraje se navýšení platů, které slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), nedočkali. Podle krajské radní pro zdravotnictví Hany Příleské (ČSSD) není z čeho platy zvyšovat, žádná úhrada od pojišťoven nepřišla, řekla ČTK radní.


Plat se lékařům má zvednout o 6,25 procenta.

„Lékaři navýšení platů v duchu memoranda očekávají. Hned jak by to situace dovolila, peníze bychom uvolnili,“ poznamenala radní s tím, že jde o celostátní problém.

Podle memoranda podepsaného loni v únoru mezi odbory a vládou mají letos stoupnout platy zdravotníkům v nemocnicích o deset procent. Ministr nařídil fakultním nemocnicím přidat od ledna 6,25 procenta a vyzval hejtmany, ať to zajistí ve svých nemocnicích. Fakultní nemocnice platy zvýšily, nemocnice krajů teprve vyjednávají o dotacích na platy.

Situaci potvrdili ČTK také mluvčí nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži. „Mzdy nemůžeme navýšit, dokud na ně nebudeme mít peníze. Zatím jsme je z žádných zdrojů nedostali,“ uvedla mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Ministerstvo však na konci minulého týdne po jednání se zdravotnickými odbory a zástupci nemocnic trvalo na propočtech, podle kterých jsou nemocnice schopny platy zvýšit. Ty se na jednání neúspěšně snažily ministerstvo přesvědčit, že na růst platů mít nebudou. Podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) jsou propočty ministerstva o příjmech nemocnic na letošní rok nadhodnocené.

Podle AČMN jsou propočty vycházející z úhradové vyhlášky na rok 2012 „bezvýznamné“, protože zdravotní pojišťovny pošlou zálohy maximálně sto procent roku předchozího. Platby podle této vyhlášky přijdou nemocnicím až v půli roku 2013 po vyúčtování předchozího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?