Lékaři míří do ciziny za platem až 4500 eur

9. 10. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Třicet klinik z Německa a jedna klinika z Rakouska budou na konci října lákat české lékaře, aby z ČR odešli pracovat k nim. Bude to v rámci 1. mezinárodního job veletrhu Lékařství a zdraví.


„Na jednu kliniku připadají maximálně čtyři volná pracovní místa,“ uvedl Randolf T. Kunert, obchodní ředitel pořadatelské Agentury RTK international, která veletrh organizuje. Dodal, že v Německu a Rakousku již řada českých lékařů pracuje a je velmi ceněna. „Získali vysoké renomé a zastávají i vedoucí pozice,“ řekl Kunert.

Jsou jich tisíce

Kliniky nabízejí plat 3700 až 4500 eur. Nábor se má týkat i zdravotních sester. Jejich nástupní mzda by se prý měla pohybovat od 1900 eur měsíčně.

Akce prý je podle organizátorů připravována už jeden rok a nemá přímou souvislost s výzvou Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme, která kvůli nízkým platům apeluje na lékaře, aby podávali hromadné výpovědi z českých nemocnic k 31. prosinci.

„Odchod už deklarovalo 3017 lékařů a další se hlásí,“ sdělil člen předsednictva Lékařského odborového klubu (LOK) Miloš Voleman, jinak chirurg FN Královské Vinohrady Praha.

Uvedl, že v menších nemocnicích je odezva silnější, ve větších slabší, ale například v Thomayerově nemocnici v Praze ji podporuje 30 procent lékařů. Prezident České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že veletrh vítá, protože dává českým lékařům obraz o ohodnocení lékařů na západ od našich hranic.
„Česká vláda pro lékaře nic nedělá a situaci neřeší. Když odejdou desítky či stovky lékařů, nic se neděje. Když odejdou tisíce, politici už problém nebudou moci zamést pod koberec,“ prohlásil Kubek.
Dodal, že v Německu chybí nyní 4000 lékařů a v roce 2012, až skončí výjimka, že lékaři mohou pracovat o osm hodin déle než ostatní, bude chybět deset tisíc lékařů. „A Německo se snaží na tuto situaci připravit a shání lékaře po celé Evropě. Česká vláda chce svým lékařům naopak plat snížit,“ řekl Kubek. Zájem je o anesteziology, chirurgy, internisty a porodníky.

Kubek tvrdí, že čeští lékaři nepožadují plat, jaký mají němečtí. „Ale není možné, aby si nás vláda stále brala jako rukojmí a vykořisťovala nás. Dvacet let jsme čekali, ale teď je konec,“ prohlásil Kubek.
Řešení budoucí, možná kolapsové situace zdravotnictví je podle Kubka i Volemana v rukou české vlády. „Tedy ne jim platy snižovat, ale zvýšit,“ soudí Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?