Lékaři mohou žádat smazání svých dat z hodnotícího webu

12. 3. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří nechtějí být uvedeni na serveru, na němž pacienti hodnotí jejich kvality, mají podle Úřadu pro ochranu osobních údajů požádat o vymazání svých privátních dat.


Úřad to uvedl na svém webu s tím, že lékaři mají žádost směřovat na pronajímatele serveru www.znamylekar.cz. O vymazání osobních údajů mohou žádat v případě, pokud byly zveřejněny bez jejich souhlasu.

Ochránci soukromí se zveřejňováním údajů na serveru zabývali už loni na základě stížností dvou lékařů a vyhověli jim. Tehdy se na společnost OVH.CZ, která webhosting poskytuje, ještě úřad obrátil sám. Další případní nespokojenci by ale měli kontaktovat ochránce soukromí v případě, že jim pronajímatel webu nevyhoví.

Úřad také uvedl, že nemůže uplatnit svou pravomoc vůči samotnému provozovateli serveru, neboť jím je polská společnost. „Věc by dle našich informací měl již řešit polský úřad pro ochranu osobních údajů (GIODO),“ dodal úřad.

Postup úřadu vůči serveru, na němž lidé sdělují své zkušenosti s konkrétními lékaři, vzbudil nevoli na stránkách serveru diit.cz, byl vykládán jako cenzura internetu. Připomíná rozhodnutí úřadu z roku 2009, který nevyhověl stížnostem lékařů vůči samotným hodnocením.

Hodnocení lékařů nabízejí také server www.ulekare.cz nebo loni spuštěný web www.toplekar.cz, který umožňuje kvality doktorů otevřeně komentovat jejich kolegy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?