Lékaři na Blanensku hrozí výpovědí

28. 11. 2010 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Jsou zodpovědní za lidské životy a berou menší peníze, než je průměrná mzda. Také lékaři v blanenské i boskovické nemocnici, které zřizují města, mají pocit, že nejsou doceněni.


V příštím roce by se jejich platy mohly ještě snížit. Lékaři tak vážně uvažují o tom, že dají výpověď. Jejich hromadnému odchodu chce vedení zabránit tím, že bude šetřit třeba na nákupech. Se snížením platů nesouhlasí někteří lékaři v Nemocnici Blansko. Začali tedy jednat. „Poslali jsme předběžné výpovědi do Prahy. Doufáme, že to zapůsobí a ke snížení platů nedojde,“ řekla jedna z tamních lékařek, jméno však zveřejnit nechce.

Výpověď zvažuje i další doktorka, která má za sebou praxi v obou nemocnicích na Blanensku. „Lékaři v nemocnicích berou osmdesát korun čistého na hodinu. To je méně než opraváři, přitom my spravujeme lidské životy. Pokud se platy lékařů ještě sníží, budu uvažovat o tom, jestli zůstat ve státním sektoru. Soukromní lékaři jsou na tom lépe. Jenže to také není jednoduché. Pojišťovna totiž nepodepíše smlouvu tam, kde je dostatečný počet doktorů,“ uvedla žena, která také nechtěla být jmenována. Ta upřesnila, že nástupní plat lékaře je dvanáct a půl tisíc korun čistého. Přilepšit si může službami. „Ty mu však vedení svěří až poté, co se v nemocnici rozkouká. Stejně tak osobní ohodnocení dostane až čtvrt roku po nástupu,“ upřesnila lékařka. Aby si pak doktor vydělal kolem dvaceti tisíc korun měsíčně, musí pracovat přesčas.

Vedení obou nemocnic na Blanensku chce bojovat za to, aby na platy zaměstnancům sáhnout nemuselo. V Blansku se budou snažit najít rezervy. „Budeme muset omezit nákupy a také plánované investice. Jaké, o tom se příští týden poradíme. Naštěstí zatím hospodaříme v kladných číslech,“ sdělila ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková. I podle ní nejsou lékaři v nemocnicích za náročnou a odpovědnou práci oceněni. „Tisíce lékařů se tak hlásí k odchodu. Pokud ale dají opravdu výpověď, budou muset nemocnice propustit i sestřičky a zavřít oddělení. Paradoxně tak přijdou o práci i ti, kteří se jí vzdát nechtěli. Navíc pacienti by pak za zdravotní péčí museli dojíždět dál,“ řekla Danihelková a upozornila, že blanenskou nemocnici by katastrofický scénář potkat neměl.
Udržet stávající výši platů se bude snažit i jednatel boskovické nemocnice Rostislav Verner. „Budeme šetřit třeba při objednávání materiálu a léků,“ sdělil.

Primář tamní gynekologie a zároveň člen lékařské komory Jan Machač je přesvědčen o tom, že vedení obou nemocnic platy udrží na dosavadní výši. „Podle nové úhradové vyhlášky by měl poprvé v historii sice klesnout příjem nemocnic, ovšem nakonec půjde jen o dvě procenta. Oběma nemocnicím se podařilo udržet relativně vyrovnaný rozpočet, jsou ale limitované pojišťovnami. Přesto se domnívám, že se podaří vedení vybojovat, aby se platy lékařům nesnížily,“ míní Machač.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?