Lékaři na protest odmítají sloužit

18. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Několik desítek lékařů v Nemocnici Kyjov dalo výpověď ze služby. Protestují tak proti odvolání primáře dětského oddělení.


Lékaři kyjovské nemocnice zareagovali na odvolání primáře dětského oddělení Jana Trubačíka hromadnými výpověďmi ze služeb. Už je jich několik desítek.

„Číslo není ještě konečné. V pondělí to bylo více než třicet výpovědí, v úterý více než deset a další ještě očekáváme,“ uvedl v úterý odpoledne EugenKanz vedení kyjovského Lékařského odborového klubu, jenž celou akci koordinuje. Na několika odděleních tak hrozí, že po skončení běžné pracovní doby nebude mít kdo sloužit.

Jaká opatření kvůli tomu zavede ředitel Nemocnice Kyjov Josef Pejchl, od něj redakce Hodonínského deníku nezjistila. Odmítl s redaktorem mluvit s odůvodněním, že jeho poslední články o nemocnici byly neobjektivní.

Náměstek pro lékařskou péči Richard Strýček ujistil, že služby lékařů budou fungovat jako doposud. „Už podnikáme kroky, snažíme se s odbory a se všemi zúčastněnými komunikovat a situaci zklidnit,“ uvedl.

Výpovědi lékařů ze služeb považuje spíš za jakési gesto, kterým chtějí vyjádřit podporu odvolanému primáři. „Nemyslím si, že to myslí vážně, protože finančně by šli lékaři dolů, a to si každý uvědomí,“ sdělil s tím, že je přesvědčený, že lékaři výpovědi stáhnou. Že nechtějí strašit pacienty a paralyzovat nemocnici, říká předsedkyně Odborové organizace Nemocnice Kyjov Monika Hálková. „Je teď na řediteli, aby situaci řešil. Lékaři dětského oddělení se proti odvolání jejich primáře ohradili. Ostatní lékaři je tak chtějí podpořit,“uvedla Hálková.

Doktoři záměrně uspořádali tuto aktivitu takříkajíc narychlo, protože výpovědi ze smluv o službách mají čtrnáctidenní výpovědní lhůtu. Ředitel je tak nucen krizi řešit. Kdyby se totéž stalo příští týden, bylo by to už záležitostí Pejchlova nástupce. Ředitel totiž k poslednímu lednu z nemocnice odchází. „Je to v podstatě zoufalý krok. Už prostě nevíme, co máme dělat. Nikdo s námi nejedná, místo toho se řeší vykonstruované kauzy,“ vyjádřil včera postoj lékařů Kan.

„Viníkem současné situace je podle nás současný ředitel. Nemělo by tedy smysl trestat našim krokem toho, kdo po něm přijde a kdo za to nemůže,“ vysvětlil načasování akce. Podle něj podali výpovědi ze služeb sice jednotlivci, jsou ale ze všech oddělení, kde se slouží pohotovosti.

Primář dětského oddělení Jan Trubačík byl odvolán ve čtvrtek 12. ledna. Právní zástupce nemocnice Radek Ondruš uvedl, že to bylo po prověření stížnosti jedné z odborových organizací v nemocnici. Šlo o údajnou šikanu na oddělení. „Jelikož se ale jedná o osobní údaje, nemohu věc blíže specifikovat,“ vysvětlil Ondruš. Podle jeho slov má kompletní zdůvodnění k dispozici jednak odborová organizace, která stížnost podala, a také zřizovatel nemocnice, Jihomoravský kraj.

Kvůli Trubačíkovu odvolání je na dnešek svolaná před budovu ředitelství nemocnice odborářská akce. Lékaři z dětského oddělení řediteli napsali dopis, ve kterém proti odvolání svého primáře protestují. Na středeční akci chtějí vystoupit i sestry z oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?